Economiile țărilor bogate se vor micșora de două ori mai mult decât au făcut-o în criza Covid-19 dacă nu reușesc să abordeze creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit cercetărilor.
Țările G7 – cele mai mari economii industrializate din lume – vor pierde 8,5% din PIB pe an, echivalentul a aproape 5 miliarde de dolari, în termen de 30 de ani dacă temperaturile cresc cu 2.6 grade C, așa cum arată previziunile cercetătorilor, potrivit unei analize de la Oxfam și Swiss Re Institute, preluate de The Guardian.
Economiile națiunilor G7 s-au contractat cu aproximativ 4,2% în medie în pandemia de coronavirus, iar pierderile economice din cauza crizei climatice până în 2050 ar fi la scara suferinței unei crize similare de două ori pe an, potrivit cercetării. Economia Marii Britanii ar pierde 6,5% pe an până în 2050 în ceea ce privește politicile și previziunile actuale, comparativ cu 2,4% dacă se vor îndeplini obiectivele acordului climatic de la Paris.
Alte națiuni vor fi afectate mult mai rău, inclusiv India, a cărei economie se va micșora cu un sfert din cauza creșterii temperaturii cu 2.6 grade C, în timp ce Australia va suferi o pierdere de 12,5% a producției, iar Coreea de Sud va pierde aproape o zecime din potențialul său economic .
„Schimbările climatice reprezintă primul risc pe termen lung pentru economia globală și a rămâne acolo unde suntem nu este o opțiune – avem nevoie de mai multe progrese până la G7. Asta înseamnă nu doar obligații privind reducerea CO2, ci și ajutorarea țărilor în curs de dezvoltare, este foarte important,” a declarat Jerome Haegeli, economist-șef al grupului la Swiss Re.
Rezultatele studiului au constantat că politicile și angajamentele guvernelor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră sunt încă inadecvate pentru a îndeplini obiectivele acordului de la Paris.