Incendiile de vegetație care au străbătut Grecia în această vară au decimat sectorul apicol din țară, lăsându-l vulnerabil la o ploaie de importuri ieftine și potențial frauduloase de miere, a avertizat asociația fermierilor din UE COPA-COGECA.

Potrivit celor mai bune estimări, peste 10.000 de stupi de albine au fost distruse de incendii în această vară, lăsând piața cu până la 10.000 de tone mai puțin din râvnita miere Pinetree, potrivit Federico Facchin, consilier politic și expert în miere la COPA-COGECA.

Una dintre cele mai afectate zone a inclus cele mai productive regiuni de miere din țară, insula Evia, care reprezintă până la o treime din producția de miere a Greciei.

Conform celor mai recente cifre din 2019, Grecia a produs puțin peste 22.000 de tone de miere, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), mierea de pin reprezentând 70% din producția totală.

„Pentru un sector aflat deja sub presiune, aceasta este încă o lovitură nouă”, a subliniat Facchin.

Cu toate că, pe termen scurt, există un sprijin financiar pentru apicultori, care însumează până la 70 EUR pe stup din programele naționale de asigurări și 12 EUR pe stup din sprijinul UE, adevărata problemă va fi pe termen lung, potrivit Facchin.

Raportându-se la timpul necesar de 30 de ani pentru ca o pădure de pini să se maturizeze, el a spus că repercusiunile incendiilor vor fi resimțite în anii următori.

Ca atare, el a estimat că Grecia va pierde până la 10.000 de tone de miere pe an în următorii 30 de ani – totalizând 300.000 de tone în deceniile următoare – și că lucrurile sunt se pot doar înrăutății pentru sector, odată cu apariția schimbărilor climatice.

Pierderea acestei culturi râvnite a stârnit îngrijorările cu privire la creșterea importurilor, aducând cu sine un risc crescut de potențială fraudă alimentară.

„Dacă vom pierde această cantitate de miere, dar consumatorii vor continua să ceară și să caute miere pe rafturi, atunci consecința inevitabilă a acestui fapt va fi o creștere a importurilor de miere în UE”, a subliniat.

UE este al doilea producător mondial de miere după China, cu aproximativ 280.000 de tone de miere pe an. Pe lângă importanța sa agricolă, sectorul este, de asemenea, de o importanță vitală pentru polenizare.

Cu toate acestea, aproximativ 40% din consumul intern de miere provine în prezent din importuri, în principal din Ucraina și China.

În timp ce asociația fermierilor a subliniat că nu este împotriva comerțului în sine, Facchin a subliniat că inundarea pieței cu miere ieftină riscă să subcoteze sectorul mierii din UE dacă nu este tratat cu grijă.

Potrivit Facchin, numai costul de producție al mierii în UE este în medie între 3,8 EUR și 4 EUR pe kilogram, în timp ce mierea în vrac importată poate costa doar 1,45 EUR pe kilogram.

În prezent, directiva UE privind mierea stipulează doar că mierea trebuie etichetată ca „non-UE”, „UE” sau un amestec al celor două. Însă criteriile pentru acest lucru sunt slab definite, potrivit Facchin.

„Pot pune 1% miere dintr-o țară din UE și o pot amesteca cu 99% dintr-o țară terță, dar pe etichetă veți vedea doar originea„ UE și non-UE ”, a subliniat el.

Deși nu este împotriva amestecului de miere, Facchin a solicitat în schimb etichetarea clară a țării de origine pentru a sprijini producătorii din UE.