Deși ozonul stratosferic ne protejează prin filtrarea radiației ultraviolete a soarelui, ozonul troposferic este un poluant dăunător. Un nou studiu a arătat că ozonul din straturile inferioare ale atmosferei scade randamentul culturilor la porumb și modifică tipurile de substanțe chimice care se găsesc în frunze.

Ozonul se formează atunci când oxidul de azot, generat de industrii și eșapamentele mașinilor, este descompus de lumina soarelui și reacționează chimic pentru a forma ozon. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign au studiat timp de peste 20 de ani efectele poluării cu ozon asupra culturilor. Cercetările s-au desfășurat într-un complex unic, în care culturile pot fi cultivate în condiții agricole reale, dar cu concentrații crescute de poluare cu ozon.

Poluarea cu ozon este mai mare în emisfera nordică și crește în lunile mai calde de vară. Concentrațiile mari de poluare cu ozon se suprapun temporar și spațial cu creșterea culturilor, deci este important să studiem modul în care concentrațiile mari de ozon afectează randamentele culturilor”, a spus Jessica Wedow, cercetător în laboratorul Ainsworth.

Cercetătorii au analizat trei tipuri de porumb: două linii consangvinizate B73 și Mo17 și crucea hibridă B73 × Mo17. În mod surprinzător, au descoperit că stresul cronic al ozonului a cauzat o scădere cu 25% a randamentului în culturile hibride, în timp ce plantele consangvinizate au rămas neafectate. Plantele hibride au îmbătrânit și ele mai repede decât culturile consangvinizate.

Pentru a înțelege de ce au fost afectate B73 și Mo17, cercetătorii au măsurat compoziția chimică a frunzelor.

Concluziile sugerează că, din moment ce porumbul hibrid este mai sensibil la expunerea la ozon, aceste specii hibride pot produce mai multe substanțe chimice care se ocupă de consecințele stresului cronic al ozonului.

„Acest studiu oferă indicii pentru îmbunătățirea toleranței porumbului la poluarea cu ozon”, a declarat Lisa Ainsworth (GEGC), liderul cercetării Unității de cercetare pentru schimbări globale și fotosinteză USDA ARS. Grupul studiază în prezent dacă aceste răspunsuri sunt consistente în alte ierburi importante, inclusiv în cele utilizate pentru bioenergie.