Etiopia ar putea produce, pe viitor, mai puțină cafea de specialitate și soiuri cu gust mai moderat. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători care a analizat efectele pe care le au schimbările climatice asupra celei mai mari țări producătoare de cafea din Africa.

Rezultatele lor sunt relevante atât pentru milioane de fermieri mici din țară, care câștigă mai mult pe cafea specială decât pe cafea obișnuită, precum și pentru pasionați de cafea din întreaga lume.

„Schimbările climatice au impacturi contradictorii asupra producției de cafea în Etiopia. Zona potrivită pentru cafeaua de calitate medie ar putea crește de fapt treptat până în anii 2090, conform simulărilor noastre pe computer. Totuși, mai mult nu este neapărat mai bun. Deoarece pe partea de sus, zona potrivită pentru tipurile de cafea de înaltă calitate, care sunt apreciate pentru notele lor florale, fructate și picante, se vor micșora dacă schimbările climatice continuă necontrolate. Aceasta este o problemă nu doar pentru iubitorii de cafea, ci și pentru valoarea agricolă locală „, spune autorul principal Abel Chemura de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic ( PIK).

 

Zonele potrivite pentru specialitățile de cafea sunt în scădere

În diferite scenarii, cercetătorii au analizat modul în care un total de 19 factori climatici vor afecta cultivarea a cinci tipuri distincte de cafea de specialitate în viitor, inclusiv temperatura medie, nivelurile anuale de precipitații și sezonalitatea.

Rezultatele studiului arată ca zonele potrivite pentru patru din cinci tipuri de cafea de specialitate se vor micșora.

De exemplu, renumitul tip Yirgacheffe, unul dintre cele mai vechi și mai căutate tipuri de cafea din lume cultivate în sud-vestul Etiopiei, ar putea pierde peste 40% din suprafața sa adecvată până la sfârșitul secolului XXI.

 

O lovitură pentru economia Etiopiei

Acest lucru nu ar afecta doar băutorii de cafea care preferă amestecuri sofisticate, ci ar avea consecințe pentru întreaga economie a Etiopiei. „Dacă una sau mai multe regiuni de cafea își pierd statutul de specialitate din cauza schimbărilor climatice, aceasta ar putea avea ramificații grave pentru micii fermieri din regiune. Dacă ar fi forțați să treacă la creșterea tipurilor de cafea convenționale, mai puțin plăcute și amare, ar concura dintr-o dată cu sistemele de producție industrială din alte părți, care sunt mai eficiente. Pentru o țara în care exporturile de cafea reprezintă aproximativ o treime din toate exporturile agricole, acest lucru s-ar putea dovedi fatal,” spune co-autorul Christoph Gornott de la PIK și Universitatea din Kassel, Germania.

În concluzie, studiul reflectă foarte clar modul în care schimbările climatice au efecte foarte concrete asupra disponibilității și gustului uneia dintre cele mai iubite băuturi din lume și, mai important, asupra oportunităților economice din comunitățile locale din regiuni aflate în dezvoltare ”