UNESCO a desemnat prima biosferă din lume care se întinde pe cinci țări – și toate sunt în Europa.

Noua rezervație a biosferei acoperă o suprafață de 700 km și include părți din Austria, Slovenia, Croația, Ungaria și Serbia. Baza biosferei este un traseu de-a lungul râurilor Mura, Drava și Dunăre, care traversează aceste cinci națiuni europene.

Supranumită „Amazonul Europei”, biosfera creează un precedent ca un efort multinațional de a reduce distrugerea ecologică. Este cea mai mare zonă protejată bazată pe râuri din întreaga Europă.

Biosferele sunt cruciale pentru restaurarea ecologică, deoarece statutul lor protejat de UNESCO asigură biodiversitatea unei zone, iar structurile ecologice, cum ar fi câmpiile inundabile, sunt protejate de interesele exterioare distructive.

Biosfera Murei, Dravei și Dunării va proteja câmpiile inundabile, pădurile, malurile de nisip și pietriș, malurile abrupte și apele. De asemenea, va avea grijă de un număr mare de specii de animale, inclusiv cea mai mare densitate de vulturi cu coadă albă din Europa continentală.

Cele cinci țări implicate în biosferă au lucrat mult timp pentru a primi desemnarea UNESCO. Procesul a început în 2009, când guvernele Croației și Ungariei au semnat o declarație comună prin care s-au angajat să protejeze rezerva transfrontalieră a biosferei. Apoi, toți miniștrii de mediu ai celor cinci țări au făcut o declarație comună în favoarea rezervației în 2011. Primele țări care au primit statul de rezervație au fost Croația și Ungaria în 2012, urmate de Serbia, Slovenia și Austria în 2017, 2018 și respectiv 2019.