Pandemia COVID-19 a expus nevoia de a reglementa comerțul cu animale sălbatice vii, care ar putea transporta viruși. În Europa, lipsa reglementărilor pe acest subiect reprezintă un risc major pentru sănătate.
„Trei sferturi dintre bolile emergente sunt transmise de la animale la oameni”, a spus Jean-Yves Le Drian la Congresul Biodiversității de la Marsilia săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe despre cum să prevenim viitoarele pandemii.
Reglementarea piețelor legale și ilegale în care se vând animale sălbatice este esențială pentru limitarea transmiterii virusului de la animale la oameni.
„Trebuie să ne îndepărtăm de piețele de animale vii și să folosim sisteme frigorifice”, a declarat William Karesh, vicepreședinte executiv pentru sănătate și politici la Alliance EcoHealth.
Potrivit Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor, Uniunea Europeană este al treilea importator mondial de animale sălbatice ilegale, cum ar fi reptilele și amfibienii.
„Cadrul de reglementare al UE nu controlează suficient potențialele boli zoonotice care decurg din comerțul cu animale sălbatice”, a declarat Morgane Le Dréau, coordonatorul politicii faunei sălbatice la Four Paws., citată de Euractiv.
Comerțul legal cu animale sălbatice în UE reprezintă 100 de miliarde de euro pe an, a adăugat ea.
În Europa, reptilele sunt cele mai importate specii, spune Kieran Harkin, expert în comerțul cu animale sălbatice la Four Paws.
„Animalele sunt capturate în sălbăticie, ceea ce are un efect teribil atât asupra biodiversității, cât și asupra bolilor zoonotice”.
O licărire de speranță se află în Strategia pentru biodiversitate 2030, în care Comisia s-a angajat să revizuiască planul său de acțiune pentru traficul de animale sălbatice, publicat în 2016, pentru a combate traficul ilegal de specii exotice vii în UE.
Transmiterea virușilor de la animale la oameni are loc de obicei prin consumul de carne de animal. Prin urmare, potrivit lui Jon Paul Rodriguez, președintele Comisiei IUCN pentru supraviețuirea speciilor, este necesar să „reducem dependența umană de produsele de origine animală”.
Animalele domestice trebuie, de asemenea, monitorizate îndeaproape: „Serviciile veterinare trebuie întărite în rolul lor de a detecta bolile infecțioase”, a declarat dr. Chadia Wannous, responsabil regional pentru sănătatea animalelor din Africa, la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Un alt punct important în lupta împotriva epidemiilor globale este consolidarea cooperării dintre țări. Dezvoltarea masivă a transportului, în special a transportului aerian, accelerează foarte mult circulația virușilor la scară globală. „Trebuie să lucrăm împreună pentru că virușii nu cunosc frontiere”, a adăugat dr. Wannous.