Organizația de cercetare australiană CSIRO a dezvoltat o membrană polimerică biodegradabilă pulverizabilă care poate ajuta fermierii să producă mai mult, utilizând în același timp mai puțină apă, substanțe nutritive și produse chimice.
Noua tehnologie, denumită TranspiratiONal, este o alternativă ecologică pentru materialele plastice agricole, cum ar fi polietilena, adesea numită mulci de plastic. Încercările au confirmat creșteri ale productivității apei din culturi cu peste 30%, ajutând în același timp la combaterea buruienilor.
Potrivit CSIRO, există o provocare mondială de a crește mai multe alimente, folosind mai puține resurse. „Populația lumii crește, necesitând producția de alimente să se dubleze până în 2050 pentru a hrăni cei nouă miliarde de oameni așteptați. Nevoia de a ne extinde producția de producție alimentară are un impact și asupra mediului prin utilizarea îngrășămintelor și a altor substanțe chimice ”, spune CSIRO.
Membrana polimerică
Cercetătorul Dr. Keith L. Bristow de la CSIRO este cel care a venit cu ideea unei membrane polimerice. „Făcusem multă muncă în ceea ce privește sănătatea solurilor și interacțiunea apei cu solul”, spune el. „M-am dus în China cu ceva timp în urmă și am fost îngrozit de filmele de mulci de plastic pe care le foloseau. Am vizitat câteva câmpuri în care plasticul era mai dominant decât solul. Aceasta înseamnă că porii solului au fost în mare parte blocați și toxinele se scurg în sol și în sistemele de apă din jur, ” a explicat Bristow.
După dezvoltarea tehnologiei cu membrană, CSIRO a efectuat mai multe experimente și teste de teren în Australia. „Am folosit echipamente agricole mari și mici și am dovedit că membrana noastră polimerică poate fi accesibilă atât fermierilor la scară mică din țările în curs de dezvoltare, cât și agricultorilor la scară largă din țările dezvoltate”, spune dr. Bristow.
CSIRO a demonstrat tehnologia pulverizabilă în testele de teren irigat, folosind pepeni, roșii, sorg și bumbac. Studiile au confirmat creșterea productivității apei din culturi cu peste 30%, ajutând totodată la combaterea buruienilor.
Testele de teren au arătat o serie de avantaje ale membranei polimerice CSIRO, comparativ cu filmele de mulci din plastic pe care fermierii le folosesc în prezent. Membrana polimerică este biodegradabilă, iar majoritatea filmelor de mulci din plastic nu sunt. Acest produs nou se poate pulveriza. Fermierii pot utiliza echipamente agricole existente pentru aplicație – cu modificări minore, cu costuri reduse. Aplicarea filmelor de mulci din plastic este costisitoare, deoarece necesită echipamente agricole specializate.
Filmele de mulci din plastic pot provoca temperaturi extreme la suprafață. Aplicarea membranei polimerice moderează totuși temperaturile suprafeței solului. Studiile au arătat că filmele de mulci din plastic au provocat deteriorarea răsadurilor și moartea plantelor. Utilizarea membranei polimerice a cauzat daune minime sau deloc răsadurilor.