O echipă de oameni de știință a identificat o genă de rezistență promițătoare care ar putea ajuta la combaterea ruginii negre a grâului, o ciupercă devastatoare, care atacă culturile de grâu și amenință securitatea alimentară globală.

Rugina neagră a grâului, o boală virulentă cauzată de ciuperca Puccinia graminis, a devenit o amenințare majoră pentru culturile de grâu din Africa și din alte regiuni. Producătorii și fermierii au nevoie de acces la germoplasmă (semințe) mai rezistentă pentru a proteja producția de grâu de pierderile cauzate de epidemii de boli, cum ar fi tulpina Ug99 care atacă culturile de grâu din Africa și Orientul Mijlociu.

Acum, o echipă de cercetători australieni și americani au identificat o genă de rezistență pentru a combate rugina neagră a grâului. Descoperirea, publicată în Nature Plants, identifică, de asemenea, o genă din ciupercă care declanșează această rezistență în planta gazdă și împreună aceste descoperiri oferă o cale pentru a ajuta producătorii de grâu să se apere împotriva acestei boli.

Grâul furnizează aproximativ 20% din calorii și proteine pentru nutriția umană la nivel mondial. Rugina neagră a grâului se numără printre cele mai devastatoare boli ale plantelor și poate distruge complet o recoltă de grâu în câteva săptămâni.

Dr. Peter Dodds, cercetător șef al agenției științifice naționale din Australia, CSIRO, a declarat că aceasta este încă o armă în lupta împotriva ruginii negre.

„Descoperirea acestei gene de rezistență continuă colaborarea noastră eficientă cu partenerii internaționali, care a dus deja la mari progrese în construirea rezistenței la acest agent patogen potențial devastator”, a subliniat Dodds.

Această nouă cercetare va ajuta cercetătorii și producătorii de grâu să introducă gene de rezistență multiple într-un soi de grâu pentru a construi rezistență la rugini.

Cea mai eficientă și ecologică modalitate de apărare împotriva bolilor de rugină a grâului este prin desfășurarea unor astfel de gene de rezistență în soiurile de grâu. Acest lucru este deosebit de important în țările în curs de dezvoltare, unde fungicidele utilizate pentru combaterea bolii de rugină pot fi costisitoare sau indisponibile.