Obiectivele Uniunii Europene de a minimaliza impactul agriculturii asupra mediului ar putea reduce semnificativ producția de culturi și transforma blocul într-un importator net de cereale, a declarat miercuri (23 iunie) grupul de industria cerealieră Coceral.

În cadrul strategiei sale „Farm to Fork”, stabilită anul trecut, Comisia Europeană a propus obiective pentru 2030, inclusiv extinderea producției organice la 25% din terenurile agricole de la 8% în prezent și reducerea utilizării pesticidelor cu 50%.

Obiectivele au fost criticate ca fiind nerealiste de către reprezentanții agricoli, care au avertizat cu privire la efectele asupra producției agricole din UE.

Obiectivele verzi propuse ar putea reduce producția de grâu comun, principala recoltă de cereale a UE, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 de milioane așteptate anul acesta, a spus Coceral.

„Deci nu vom mai fi (vom fi) unul dintre marii exportatori, ci poate unul dintre marii importatori”, a declarat Oliver Balkhausen, membru al consiliului de administrație Coceral și manager de cercetare la Archer Daniels Midland, în timpul unei prezentări.

Obiectivele de mediu ar putea, de asemenea, să adâncească dependența UE de importurile de semințe oleaginoase prin tăierea cultivării rapiței, determinând blocul să importe peste 10 milioane de tone de rapiță pe an, comparativ cu aproximativ 6 milioane în prezent, potrivit Coceral.

Departamentul Agriculturii SUA a proiectat, de asemenea, într-un studiu la sfârșitul anului trecut, că producția agricolă din UE va scădea și că prețurile vor crește din cauza obiectivelor ecologice.

Această perspectivă a fost, la rândul său, criticată ca fiind prea pesimistă într-o lucrare a institutului francez de agronomie INRAE, care spunea că schimbarea practicilor agricole și a tendințelor consumatorilor trebuie luate în considerare.

Coceral a declarat că riscurile destabilizării piețelor agricole și ale deplasării problemelor de mediu către alte părți ale lumii au arătat că UE are nevoie de o evaluare detaliată a impactului obiectivelor sale ecologice.

Potrivit Cocereal, riscurile destabilizării piețelor agricole și ale deplasării problemelor de mediu către alte părți ale lumii au arătat că UE are nevoie de o evaluare detaliată a impactului obiectivelor sale ecologice.