Producătorii de banane din șapte țări din America Latină, Caraibe, Asia și Africa se confruntă cu o nouă amenințare a culturilor. Ciuperca Sigatoka Neagră se râspândește cu repeziciune și, mai îngrijorător, dezvoltă rezistență la pesticide.

Împreună cu boala Panama, Sigatoka Neagră este una dintre cele mai preocupante afecțiuni maligne ale culturilor de banane în rândul fermierilor din întreaga lume și este cauzată de ciuperca frunzelor Pseudocercospora fijiensis.

Cercetători olandezi de la Wageningen University & Research (WUR) au aratăt că ciuperca dezvoltă rapid rezistență la pesticide.

Bananele Cavendish care reprezintă mai mult de 50% din producția mondială – și domină exporturile (95%) – sunt extrem de sensibile la Sigatoka Neagră.

„Această susceptibilitate redusă a ciupercii la fungicide duce în prezent la un cerc vicios de pulverizare și mai mare în cultivarea bananelor, care determină în continuare rezistența la aceste fungicide în ciupercă”, avertizează Gert Kema, profesor de fitopatologie la WUR.

 

Nevoia urgentă de metode alternative de combatere a bolilor

Cercetarea WUR, publicată în Pest Management Science, subliniază necesitatea de a sparge acest cerc vicios prin dezvoltarea de metode alternative de combatere a bolilor și de noi soiuri de banane.

Bananele Cavendish care reprezintă mai mult de 50% din producția mondială – și domină exporturile (95%) – sunt extrem de sensibile la Sigatoka Neagră.

Bananele se numără printre cele mai populare fructe la nivel global și reprezintă o sursă primară de hrană pentru mai mult de 400 de milioane de oameni din tropice. Acestă cultură tropicală nu este apreciată doar ca un fruct întreg, ci este și baza ingredientelor cheie, cum ar fi extracte de fructe și îndulcitori.

În majoritatea țărilor, producția de banane este, prin urmare, dependentă de controlul intensiv al bolilor, cu ajutorul fungicidelor azolice. Pulverizarea se face în fiecare săptămână pe tot parcursul anului. Acest lucru face ca producția mondială de banane să fie foarte vulnerabilă și nesustenabilă, indică cercetătorii WUR.

Oamenii de știință de la WUR și colegii lor internaționali au cartografiat, de asemenea, toate mutațiile ciupercii și distribuțiile lor geografice. Descoperirile lor arată că toate mutațiile identificate ar putea fi asociate cu o susceptibilitate redusă la fungicide.

„Aceste date alarmante necesită o nouă regândire radicală a durabilității în cultivarea globală a bananelor, în interesul multor producători și lucrători din sector, precum și al consumatorilor naționali și internaționali”, îndeamnă Kema.