Salata verde este cultivată pe toate continentele, iar cele mai mari suprafețe cultivate se află în țările din vestul Europei, Japonia și SUA. La noi în țară, salata este cultivată în cultură pură, dar și în sistem de culturi asociate și succesive, iar conform Tratatului de legumicultură, aceste culturi ocupă 14.000-15.000 ha anual din terenurile cultivate.

Este important de menționat că, datorită perioadei scurte de vegetație și rezistenței la frig, aceasta poate fi cultivată primăvara devreme sau toamna târziu, fiind o sursă de venit importantă pentru fermieri, cu profitabilitate mare.

Principalele boli întalnite la salată

VIROZE

Pe plantele atacate se observă pete de decolorare pe țesuturile dintre nervuri. Acestea dau plantei un aspect mozaicat. În caz de atac sever, aceste simptome sunt însoțite de gofrari sau chiar arsuri. Plantele rămân mici și nu formează căpățâni. Virusul este transmis prin diferite specii de afide, dar și prin semințele infectate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea semințelor neinfectate;
  • distrugerea buruienilor din cultura pentru limitarea populației de afide;

MICOZE

Mâna salatei produsa de Bremia lactuceae. Boala își face apariția pe frunzele bazale, din apropierea solului. Pe frunze apar pete mari, cu aspect sticlos, iar pe fața inferioara apare un puf fin, albicios, ce reprezintă fructificațiile ciupercii. În caz de atac sever, boala poate determina putrezirea întregii plante. Apariția bolii este favorizată de temperaturile cuprinse între 15 și 17℃ și de umiditatea atmosferică ridicată.

Transmiterea ciupercii se face prin sporii care sunt transportati de vectori (apa, aer, animale, oameni, unelte etc). Boala poate să apară și în stadiul de răsad.

 

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrungerea resturilor vegetale după recoltare;
  • evitarea irigării prin aspersiune;
  • respectarea schemelor de plantare și efecturarea răririi plantelor;
  • combaterea buruienilor pentru a favoriza circulația aerului.