Deși folosirea utilajelor pentru recoltarea culturilor nu este un concept nou, utilizarea unui robot care face acest lucru, este.

O echipă de ingineri de la Universitatea din Cambridge a creat un robot care adună culturile de legume. Echipa, condusă de Dr. Fumiya Iida de la ,Cambridge, a instruit inițial robotul „Vegebot” pentru a recunoaște și a aduna recolta de salata iceberg. Mai întâi testat în condiții de laborator, robotul a fost ulterior testat cu succes într-o varietate de condiții pe câmp.

În prezent, Vegebot nu este atât de rapid sau la fel de eficient ca un lucrător uman.  Cu toate acestea, Vegebot demonstrează modul în care robotica avansată poate fi utilizată în agricultură. „Fiecare domeniu este diferit, fiecare salată este diferită. Dar dacă putem face ca un robot să adune recolta de salată iceberg, l-am putea face să recolteze multe alte culturi.”, a declarat coautorul Simon Birrell, un student de cercetare de la Departamentul de Inginerie din Cambridge.

În timp ce anumite culturi, cum ar fi grâul și cartofii, sunt recoltate mecanic de zeci de ani, alte culturi, cum ar fi salata iceberg, au rămas încă recoltate de mână.  Salata iceberg este ușor deteriorată deoarece crește relativ la sol, iar acesta este un factor care prezintă o provocare pentru recoltarea robotizată.

În plus, Vegebot ar putea ajuta la reducerea risipei alimentare din produsele aruncate.  În prezent, câmpurile sunt recoltate o singură dată și orice fructe sau legume necoapte sunt aruncate.  Un sistem automat, cum ar fi Vegebot, poate funcționa în permanență, recoltand continuu produse coapte, lăsându-le pe cele necoapte să iși termine procesul de creștere.

Cu toate acestea, ca în orice sistem automatizat, Vegebot ridică problema forței de muncă. Este adevărat că sistemele automate precum Vegebot pot ajuta la salvarea oamenilor de la muncă forțată, contribuind totodată la reducerea deșeurilor.  Dar în același timp, roboții pot lua și locurile de muncă ale persoanelor care au nevoie de ele.  La o scară largă, acest lucru ar putea avea un efect negativ asupra ocupării forței de muncă.  Dacă nu este abordată corect, această înclinare către automatizare poate aduce multe probleme.