Agricultura urbană este o industrie fascinantă, care reinventează conceptul de fermier, prin strămutarea activitații din campurile rurale în zonele metropolitane, schimbând, în același timp complet felul în care producem, procesăm și livrăm hrana. Tehnologiile inovatoare din spatele sistemelor hidroponice, a serelor solare sau a fermelor verticale iși propun să crească cantitatea de mâncare produsă, folosind în același timp mai puține resurse decât agricultura convențională.
Pe masură ce numarul locuitorilor din oraşe crește, farming-ul urban ar putea rezolva o parte din problemele sistemului nostru alimentar, prin reducerea kilometrilor parcurși din fermă pana în punctul de livare, reducerea cantitații de apă utilizate sau eliminarea substanțelor de sinteză de tipul fungicide sau insecticide. Dar, mai presus de toate, farming-ul urban îndeamnă la inovație și crearea de comunitați.
Valoarea inovației
Agricultura urbană depinde în mare masură de progresele din tehnologie și sustenabilitate, tocmai pentru că fermele urbane sunt limitate la spații restrânse (acoperișuri, parcări abandonate, containere de transport etc.). Fermierii metropolitani au adoptat metode inovatoare, precum sistemele de irigare hidroponice, coloanele verticale sau LED-urile pentru a obține recolte bogate în spatiul limitat pe care îl au.
Agricultura urbană aduce laolalta tehnologia și horticultura, iar în acest sens, tot mai mulți experți din discipline diferite lucrează în strânsă colaborare pentru a obține soluții eficiente de dezvoltare a culturilor.
Fermele urbane pot deveni spațiile în care fermierii și oamenii de ştiința se focusează pe oportunități care pot fi extrapolate pentru a rezolva probleme ale sistemului alimentar la scară globală.
Valoarea impactului social
Un alt aspect al agriculturii urbane îl reprezintă latura socială. Pe lăngă faptul că aceste spații de producție crează locuri de muncă, contribuie de asemenea la crearea unor comunitați locale. Fermele urbane angajează și hranesc locuitorii oraselor, oferind în acelasi timp oportunitați de educație, prin training-uri în horticultură sau cursuri de sustenabilitate.
Este exemplul dat Emerald Gardens Microgreens, o fermă urbană de microplante din Denver Colorado, Statele Unite, care prin intermediul operațiunilor sale transformă comunitatea locală, prin distribuția alimentelor proaspete grupurilor nevoiașe.
Activitățile agricole practicate în orașe pot anula distanța dintre fermier și consumator, caracteristică care a definit până în prezent sistemul de producție a hranei. Prin agricultura urbană, legumele și verdețurile nu mai sunt crescute într-o fermă rurală, departe de consumator, ci sunt produse în zonele intens populate, unde există și cel mai mare consum al alimentelor. Iar pe masură ce tot mai mulți consumatori vor întelege importanța noțiunii de “hrană produsă local”, agricultura urbană va deveni tot mai valoroasă pentru comunitațile din orașe.
În Romania, rețeaua de grădini urbane nu are o componentă de business foarte dezvoltată. Majoritatea spațiilor alocate în acest sens fac parte din proiecte-parteneriat între ONG-uri și autorități, fără a exista o strategie de afaceri. Ne manifestăm totuși speranța, ca tot mai mulți antreprenori să se orienteze către invesții în aceste spații comunitare, în care oamenii pot lucra împreună, pot învăţa, pot inova, se pot relaxa, şi pot cultiva și îngriji diverse sortimente de legume și fructe, pe care apoi le pot consuma.