Dacă doriți să mâncați o dietă sănătoasă și să protejați mediu, alimentele organice locale sunt standardul de aur.

De ce organic?

Dacă sunteți începători în materie de produse organice, este posibil să nu fiți pe deplin convins de cele mai importante motive pentru a alege produsele organice.

Produsele organice sunt bune pentru sănătatea dvs. și pentru mediu – studiile fac legătura dintre consumul organic și o varietate de efecte benefice asupra sănătății. Un nou studiu, realizat de Prietenii Pământului, a arătat că trecerea la o dietă organică a scăzut nivelurile de glifosat  cu 70% în corpurile participanților în doar o săptămână.

De ce să evitați convenționalul?

Principalul motiv pentru a evita alimentele convenționale este să renunțați la cele peste 700 de substanțe chimice utilizate pentru fabricarea acestor produse. Producția organică interzice, de asemenea, utilizarea antibioticelor, scăzând astfel dezvoltarea rezistenței la antibiotice, conform mai multor studii, care au constatat rate mai mici de bacterii rezistente la antibiotice pe produsele organice de origine animală, în comparație cu cele convenționale.

De ce local?

Produsele locale și organice sunt mai sănătoase, ajută la atenuarea schimbărilor climatice și compensează carbonul.

Dacă fermierii din zona dvs. utilizează agricultură dependentă de substanțe chimice, este posibil ca solul și sursa de apă locală să fie contaminate. Aceste substanțe chimice provoacă, de asemenea, o scădere a populației de insecte benefice, cum ar fi polenizatorii – studiile arată că polenizatorii precum albinele, fluturii și păsările sunt în declin.

Multe pesticide, chiar și cele utilizate în gospodării, sunt extrem de toxice pentru albine și polenizatori. Aceste pesticide duc la moarte și la colapsul coloniilor. Pe scurt, dacă sprijiniți agricultura convențională, contribuiți la declinul polenizatorilor, păsărilor și insectelor benefice.

Poate că cel mai important motiv pentru a vă cumpăra produsele organice la nivel local este acela de a reduce costurile combustibilului fosil implicate în transportul acestuia. Majoritatea produselor se deplasează la aproximativ 2400 de km de la fermă la farfurie, iar acest transport de alimente consumă cantități mari de combustibili fosili – de aproximativ 10 ori cantitatea de energie derivată din combustibili fosili ca energia pe care o obținem din alimentele în sine.

Acest lucru nu este sănătos pentru consumator sau pentru mediu.

Și nu este doar dependența continuă de combustibilii fosili, cu efectele acestora asupra climei. Există, de asemenea, măsuri suplimentare implicate în aducerea pe piață a ceva care nu este local. De exemplu, pentru a expedia produsele și a le menține la raft, acestea trebuie de obicei culese înainte de a fi coapte și apoi gazate pentru a le „coace” după transport.

Atunci când produsul este livrat departe de origine, acesta pierde o anumită valoare nutrițională.

Beneficiile alimentelor locale pentru sănătate

Alimentele procesate convenționale sunt epuizate de nutrienți valoroși și sunt pline de substanțe chimice și zaharuri. Enzimele vii pe care le obținem în alimente sunt eliminate atunci când sunt fierte sau procesate.

În schimb, mâncarea locală este mâncare proaspătă. Cu o densitate mai mare de nutrienți, alimentele proaspete pot îmbunătăți, de asemenea, digestia – de fapt, obținerea unei singure părți dintr-o masă cu alimente proaspete vă poate îmbunătăți dramatic sănătatea și digestia.

Dacă nu sunteți un mare fan al fructelor și legumelor, se poate datora faptului că nu ați încercat o căpșună sau afine ecologice locale bune. Este posibil să trebuiască să vă recalificați papilele gustative pentru a vă bucura de fructe sau legume organice proaspete.

Alegerea produselor ecologice locale va contribui atât la sănătatea noastră, cât și a mediului, deoarece fiecare leu cheltuit pe alimente organice locale este un vot puternic pentru viitorul nostru alimentar.