Conservarea alimentelor a făcut parte din aproape orice cultură de-a lungul istoriei. Metodele de conservare a alimentelor sunt folosite pentru a încetini aceste procesele de deteriorare sau, în unele cazuri, pentru a le împiedica să aibă loc. Să aruncăm o privire asupra diferitelor metode utilizate pentru conservarea alimentelor acasă astăzi.

 

Conservarea

Conservarea reprezintă aplicarea căldurii pe alimente în recipiente și menținerea unei etanșări sub vid în timpul depozitării. Scopul este de a avea alimente umede ambalate care pot fi depozitate pentru o perioadă mai lungă de timp la temperatura camerei, fără a fi nevoie de refrigerare sau congelare. Procesul de încălzire distruge microorganismele care pot altera alimentele respective.

 

Congelare

Congelarea folosește temperaturi foarte scăzute pentru a opri activitatea microbiană în timpul depozitării. În plus față de temperatura rece care afectează activitatea microbiană, apa din alimente este transformată în gheață și nu este disponibilă pentru utilizarea de către microorganisme în activitățile lor metabolice.

Congelarea nu ucide majoritatea microorganismelor din alimente, ci le pune într-o stare de creștere și activitate suspendată. Atunci când alimentele sunt dezghețate și încălzite, majoritatea microorganismelor își vor recupera și își vor relua creșterea dacă nu se respectă alte practici sigure de manipulare a alimentelor.

 

Decapare

Decaparea este procesul de control al multor tipuri de activitate microbiană prin acidificare. Decaparea modifică în mod semnificativ gustul și aspectul multor alimente. Unele dintre cele mai populare condimente și garnituri sunt produsele decapării.

Decaparea poate prelungi durata de valabilitate chiar și pentru produsele refrigerate, dar conservarea este recomandată pentru cele depozitate la temperatura camerei. Conservarea poate, de asemenea, extinde durata de valabilitate a produselor murate refrigerate. Pentru ca produsele murate să fie conservate în condiții de siguranță, rețeta reală și proporțiile ingredientelor acide și cu conținut scăzut de acid sunt importante pentru tipul de procesare necesar.

Nu toate murăturile, gustările și salatele sunt la fel atunci când vine vorba de cerințele de conservare.

 

Fermentare

Fermentarea este o altă metodă de a crea un context alimentar acid pentru a prelungi durata de valabilitate, precum și pentru a crea modificări în gustul alimentelor. Ca și în cazul decapării rapide, produsele de fermentare produc alimente care nu există în mod natural, cum ar fi varza murată. Fermentarea este un proces mai lung de conservare completă a alimentelor, deși timpul necesar variază în funcție de tipul de mâncare și gustul dorit al produsului final. Majoritatea proceselor de fermentare se bazează pe bacterii lactice naturale, pentru a reduce pH-ul alimentelor ca mijloc de conservare.

 

Deshidratare

Deshidratarea alimentelor presupune îndepărtarea apei pentru a reduce procesele de alterare. Bacteriile pot supraviețui deshidratării alimentelor proaspete, dar fără suficientă apă disponibilă în timpul depozitării, nu se pot înmulți. Unele chiar vor muri chiar în aceaste condiții.

Când alimentele sunt rehidratate, microorganismele își pot recupera și își pot relua creșterea dacă nu sunt utilizate controlul temperaturii și practicile sanitare de manipulare a alimentelor. Provocarea menținerii unei producții sigure de alimente uscate este de a respecta temperaturile de uscare recomandate și fluxul de aer, astfel încât alimentele să nu rămână prea mult în zona de pericol de temperatură în timp ce se usucă.

 

Conservarea fructelor

Adăugarea zahărului este un alt tip de conservare a alimentelor. Multe microorganisme sunt inhibate în prezența unei cantități mari de zahăr. Gemurile tradiționale pe bază de fructe, jeleurile și conserve de fructe sunt păstrate în mare parte prin concentrația lor de zahăr, cu toate că și aciditatea fructelor ajută. O sigilare bună în vid produsă prin conservare protejează, de asemenea, calitatea în timpul depozitării. Înghețarea poate fi, de asemenea, utilizată pentru a extinde timpul de depozitare pentru versiuni ale acestor tipuri de produse.

 

De ce conservăm mâncarea?

Conservarea alimentelor la domiciliu a fost un factor major de-a lungul istoriei pentru asigurarea securității alimentare și prevenirea risipei de alimente. De-a lungul timpului, obiectivul s-a extins pentru a include strategii pentru îndeplinirea obiectivelor personale de sănătate și siguranță alimentară, precum și pentru satisfacerea unor nevoi de creativitate în pregătirea alimentelor și menținerea tradițiilor familiale.