Organic-PLUS este un proiect de cercetare la nivelul întregii Uniuni Europene menit să minimizeze – și în cele din urmă să elimine – anumite input-uri controversate utilizate ocazional în agricultura organică certificată.

Coordonat de Centrul de Agroecologie, Apă și Reziliență al Universității Coventry, proiectul Organic-PLUS implică 10 universități și 15 instituții de cercetare și ONG-uri din nouă țări din UE și din trei țări din afara UE și se desfășoară din mai 2018 până în aprilie 2022.

Prin eliminarea treptată a input-urilor controversate, sistemele alimentare organice pot fi mai fidele principiului organic IFOAM al „ecologiei”. Acest principiu este acum împărtășit de agenda UE pentru bioeconomie, concentrându-se pe resursele biologice regenerabile de pe uscat și pe mare.

Cu toate acestea, obiectivele Organic-PLUS sunt aplicabile în mod egal sistemelor de agricultură ne-ecologică care doresc să adopte mai multe soluții agroecologice. Această concentrare combinată asupra principiilor organice și a bioeconomiei nu va duce doar la o mai mare rezistență și asigurare a calității în cadrul producției ecologice, ci și la un impact redus asupra mediului și la reguli și reglementări mai echitabile și mai fiabile în care consumatorii organici (actuali și noi) pot avea încredere, încurajând în continuare creșterea sectorului.

 

Principii organice vegane

În această vară, dr. Dennis Touliatos de la Universitatea Coventry a vizitat și a intervievat cultivatori organici vegani din Marea Britanie ca parte a eforturilor echipei Organic-PLUS de a identifica căile de eliminare treptată a input-urilor controversate din horticultura organică.

În sistemele certificate organice, utilizarea îngrășămintelor animalelor de la fermele neorganice (dar nu intensive) este permisă în prezent, ceea ce ridică probleme precum potențialul de a importa reziduuri de pesticide. În plus, utilizarea oricăror intrări provenite de la animale nu este compatibilă cu principiile organice vegane.

Producătorii organici vegani folosesc o serie de abordări bazate pe plante (de exemplu, leguminoase, gunoi de grajd verde și compost) pentru a construi fertilitatea solului.

Dennis va pune datele colectate în timpul interviurilor sale în RISE, un software de modelare folosit de agronomi pentru a evalua sustenabilitatea economică, socială și de mediu a producției agricole la nivel de fermă.

Ca parte a modelului WP6, metodologia RISE va fi utilizată pentru a evalua potențialul și practicile horticulturii organice vegane și o va compara cu alte sisteme de creștere organice și convenționale.

Scopul general al proiectului Organic-PLUS este de a oferi sprijin decizional de înaltă calitate, transdisciplinar, informat științific, pentru a ajuta toți actorii din sectorul organic – inclusiv factorii de decizie naționali și regionali – să atingă următorul nivel al succesului organic în Europa.

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în cadrul acordului de subvenționare nr. 774340.