Consumul de alimente cultivate organic timp de doar o săptămână poate reduce semnificativ nivelul de pesticide din organism, se arată în concluziile unui nou studiu realizat la Universitatea din California.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile de toxine au scăzut în medie cu 60,5% după șase zile de consum de alimente organice.

Expunerea la pesticide a fost legată de multe efecte negative asupra sănătății, inclusiv astm, infertilitate, dezechilibre hormonale, tulburări autoimune și afectarea dezvoltării cognitive.

Acest studiu a urmărit patru familii din Statele Unite – Oakland, Minneapolis, Baltimore și Atlanta. Din zilele unu până la cinci, participanții au mâncat așa cum ar face în mod normal. Apoi, din zilele șase până în 11, au urmat o dietă strict organică. Aceasta însemna că totul era produs organic, inclusiv uleiuri organice, condimente și mirodenii.

Probele de urină au fost colectate pentru a testa nivelurile de pesticide din organism. Cea mai semnificativă scădere a fost a organofosfaților, un pesticid foarte toxic legat de afectarea creierului la copii – o scădere de 95%. Neonicotinoizii, adesea creditați pentru pierderea de polenizatori și insecte, au înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă – o scădere cu 83% a clotianidinei.

„Acest studiu arată că produsele organice funcționează. Avem dreptul la alimente care nu conțin pesticide toxice. Fermierii și lucrătorii agricoli care cultivă alimentele națiunii noastre și comunitățile rurale au dreptul de a nu fi expuși substanțelor chimice legate de cancer, autism și infertilitate”, a declarat Kendra Klein, co-autor al studiului.