Reziduurile chimice găsite în alimente creează o serie de dezbateri între coexistența agriculturii convenționale și cea a agriculturii organice.

Aceste dezbateri se reflectă și asupra acidului fosfonic (H3PO3), unul dintre cele mai comune ingrediente din îngrășămintele chimice, produsele fitosanitare și pesticide, care se găsește frecvent în culturile organice.

Care este cauza?

Până acum câțiva ani, UE a permis adăugarea de fosfați la produsele comerciale clasificate drept „stimulatori ai plantei”. În unele țări, aceste substanțe au putut fi utilizate chiar și în agricultura ecologică. Cu toate acestea, aceste practici au fost interzise în 2013, când fosfații anorganici au fost identificați ca pesticide. Însă,  spre deosebire de alte substanțe chimice, cum ar fi glifosatul, acidul fosfonic nu este în general considerat o amenințare pentru sănătatea umană.

Reziduuri de acid fosfonic se găsesc încă în câmpurile organice actuale. Acidul fosfonic rămâne în rădăcinile culturilor perene, inclusiv fructe, nuci și ierburi, timp de cel puțin șapte ani. Prezența sa pe uscat s-ar putea datora și utilizării unor produse fertilizante care sunt vândute ca fiind potrivite pentru agricultura organică, fără a adăuga acidul fosfonic în declarația de ingrediente.

 Mai mult, noile teorii subliniază că acidul fosfonic s-ar putea forma în natură în anumite circumstanțe climatice.

 

Niveluri chimice „necuantificabile”

Institutul Elvețian de Cercetare a Agriculturii Organice(FiBL) a realizat anul trecut un studiu privind reziduurile de acid fosfonic, care oferă o bună perspectivă asupra dimensiunii problemei. Au făcut aproape 4.000 de analize ale reziduurilor din industria organică și au aflat că în medie 50% conțineau resturi de substanță. Cu toate acestea, aceste constatări nu au fost suficiente pentru a continua retragerea certificărilor.

În acest caz, de ce acidul fosfonic generează atât de multă incertitudine în rândul operatorilor și al certificatorilor?

„Povara substanțelor utilizate pe scară largă în agricultura convențională apasă asupra produselor organice și nu este un joc corect. Trebuie să se oprească ”, a declarat Bavo van den Idsert, directorul Asociației Europene de Procesare și Comerț Organic (OPTA), citata de Bio Eco Actuel. Organizația consideră că derivațiile chimice din agricultura convențională ar putea amenința obiectivul Comisiei Europene de a crește până la 25% organic în 2030, așa cum urmează strategia „Farm to Fork”.

Pentru a atinge acest obiectiv, terenurile agricole ecologice trebuie să crească cu cel puțin 10% în fiecare an de acum înainte, subliniază OPTA. Acest lucru va duce la un număr continuu de terenuri agricole convenționale transformate în agricultură ecologică. Cu toate acestea, probabil până atunci numeroși fermieri organici vor continua să găsească urme chimice în culturile lor, din cauza utilizării comune a acidului fosfonic și a  îndelungatei sale remanențe în sol.

OPTA a format recent un grup de lucru în care propune crearea unei foi de parcurs pentru stabilirea un program progresiv pe termen lung pentru a reduce rezultatele acidului fosfonic în culturile organice din 2023, urmând o abordare echivalentă cu cloratul, o altă substanță controversată care a cauzat probleme în sectorul agricol.