Cea mai mare amenințare la adresa sănătății globale ar putea veni de la cel mai bun prieten al omului. Asta sugerează noile cercetări,  după ce în hrana pentru câini au fost descoperite bacterii rezistente la medicamente. Rezultatele studiilor au generat o serie de temeri cu privire la o posibilă criză internațională de sănătate.

O nouă lucrare, prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID), avertizează că „tendința de hrănire a câinilor cu alimente crude poate conduce la alimentarea răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice”.

Cercetătorii de la UCIBIO, Facultatea de Farmacie de la Universitatea din Porto, Portugalia au examinat diverse probe de hrană pentru câini din supermarketuri și magazine de animale de companie.

Studiul a arătat că Enterococci, un gen de bacterii care se găsește în mod obișnuit în intestinele umane, a fost prezent în mai mult de jumătate din probele analizate.

Îngrijorarea vine din faptul că acest tip de bacterie este adesea intrinsec rezistent la antibiotice, ceea ce înseamnă că unele specii de enterococi pot duce la focare periculoase. De exemplu, în ultimele două decenii, în SUA au existat grupuri de infecții legate de VRE (Enterococi rezistenți la vancomicină) – adesea contractați inițial de la un spital.

Se estimează că 700.000 de oameni din întreaga lume mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la medicamente. ONU afirmă că această cifră ar putea crește la 10 milioane până în 2050 fără acțiuni suficiente. Rezistența la antibiotice este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale.

„Acest studiu arată că hrana pentru câini de la mărci internaționale este un vehicul al enterococilor relevanți clinic care poartă rezistență la antibiotice și gene relevante ale virulenței, poziționând astfel hrana pentru animale de companie ca o sursă importantă de răspândire a rezistenței la antibiotice”, spune ziarul, scris de dr. Ana Freitas, dr. Carla Novais, dr. Luísa Peixe și colegii de la UCIBIO.

Dr. Freitas și echipa ei au analizat 55 de mostre de alimente pentru câini (22 umede, 14 congelate crude, 8 uscate, 7 gustări și 4 semi-umede), de la 25 de mărci disponibile în Portugalia și în restul Europei. Alimentele congelate crude conțineau carne de vită, gâscă, rață, somon, curcan, pui, miel și legume.

Mai mult de jumătate (54%) au dat rezultate pozitive pentru Enterococci, 40% din acest tip de bacterii fiind rezistenți la mai multe tipuri de antibiotice. Aproape un sfert s-a dovedit a fi rezistent la linezolid, un medicament considerat a fi un „antibiotic de ultimă generație” – utilizat doar în cazul în care alte medicamente nu au reușit să trateze o infecție. Rezistența la acest antibiotic specific este deosebit de alarmantă.