Un nou raport al IFOAM Organics Europe subliniază cât de mult din bugetele naționale ale PAC va trebui să fie dedicate agriculturii ecologice în toate statele membre pentru a atinge obiectivul mediu al UE de la 25% pământ organic până la 2030 al Strategiei Farm to Fork și Biodiversity.

Conform cercetărilor comandate de IFOAM Organics Europe, Uniunea Europeană ar trebui să dedice de 3 până la 5 ori suma actuală a bugetului PAC dedicat conversiei și întreținerii agriculturii ecologice începând cu 2023. În funcție de potențialul lor țintă național, de referință și de ratele de plată, în unele cazuri, statele membre ar trebui să dedice de 10 ori mai mult bugetul național măsurilor de sprijin organic.

Jan Plagge, președintele IFOAM Organics Europe, declară: „În ciuda acordului dezamăgitor privind Regulamentul privind planurile strategice ale PAC, statele membre se confruntă în continuare cu o responsabilitate imensă de a se asigura că următoarea PAC va aborda colapsul biodiversității noastre și criza climatică. Fermierii convenționali ar trebui să fie stimulați să treacă la agricultura ecologică, iar fermierii ecologici ar trebui să fie recompensați în mod corespunzător pentru bunurile publice pe care le livrează, producând alimente de calitate, protejând în același timp natura.

Sprijinul sporit pentru agricultura ecologică este un instrument inteligent de politici publice pentru a se asigura că următoarea PAC va contribui la acordul verde și la obiectivele strategiilor Fermă la furcă și biodiversitate. Obținerea a 25% teren organic în UE până în 2030 va fi realizabilă numai dacă statele membre dedică o cotă mult mai mare din bugetul PAC conversiei și întreținerii organice în comparație cu ceea ce este prevăzut în prezent în majoritatea țărilor ”.

Eric Gall, directorul politic și directorul adjunct al IFOAM Organics Europe, a adăugat: Mișcarea ecologică este îngrijorată de faptul că, în ciuda obiectivului clar al UE de a tripla suprafața organică în 10 ani, mai multe guverne au în vedere în prezent reducerea ratelor naționale de plată către agricultura ecologică în proiectul lor Planurile strategice ale PAC sau prevăd în mod clar bugete insuficiente pentru a-și atinge propria ambiție.

Odată cu noul plan de acțiune ecologic al UE și cu stimulentele politice corecte pentru creșterea atât a producției, cât și a cererii de produse ecologice, se poate atinge obiectivul de 25%, cu condiția ca statele membre să dedice un buget adecvat și rate de plată agricultorilor ecologici în planurile strategice ale PAC .

 

Principalele descoperiri

IFOAM Organics Europe a prezentat noul studiu „Perspective și dezvoltări pentru produse organice în planurile strategice naționale ale PAC”, care vizualizează eforturile pe care fiecare țară trebuie să le pună în aplicare pentru a-și atinge potențialele ținte naționale, care ar trebui să contribuie în mod echitabil la obiectivul mediu de 25% al UE.

În 2019, Europa avea o suprafață organică de 9%, cu rate de plată medii de 213,15 EUR / hectar. Doar 64% din suprafața organică certificată primește în prezent plăți de sprijin organic, în valoare de aproape 2 milioane EUR de sprijin CAP / an (Notă: Rata medie de plată, procentul din suprafața certificată sprijinită și cheltuielile totale sunt date din 2018).

 

Obținerea a 25% teren organic în UE până în 2030 ar necesita ca UE să:

  • Își tripleaze suprafața de teren organic între 2019 și 2030;
  • Să sporească cheltuielilor globale de PAC de 3-5 ori până în 2030;
  • Să dedice 9-15% din bugetul PAC la organice (în loc de 3% ca în 2018).
  • Sa impună statelor membre atingerea a 25% teren organic până în 2030
  • Să crească ratele de plată pe hectar înainte de 2030 – pentru a lua în considerare creșterea costurilor, deoarece ratele de plăți au fost stabilite ultima dată în 2014;
  • Unele țări individuale cu un nivel scăzut de sprijin pentru agricultura ecologică ar trebui să ia în considerare o creștere de 5-10 ori a cheltuielilor pentru a realiza obiective realiste pentru suprafața lor națională de teren organic.

Potrivit IFOAM Organics Europe, statele membre ar trebui să introducă un obiectiv național pentru terenurile organice în planul lor strategic al PAC, pe baza unei analize a nevoilor de producție ale sectorului organic și a contribuției sale la PAC.

Comisia ar trebui să se asigure că toate planurile strategice ale PAC includ un obiectiv pentru terenurile organice, reprezentând o contribuție echitabilă la obiectivul UE de 25%. Țările au linii de bază diferite și ar trebui să aibă obiective diferite, iar statele membre care au deja peste 25% teren organic ar trebui să continue să dezvolte agricultura ecologică.

Acest lucru este în concordanță cu solicitarea Planului de acțiune organic al UE pentru toate statele membre de a stabili un obiectiv și un plan strategic național pentru dezvoltarea sectoarelor lor organice.