Roșiile proaspete, suculente și dulci, sunt un ingredient delicios în salate, în timp ce varianta conservată poate fi utilizată pentru a face sosuri delicioase pentru preparate din paste și tocănițe. Dar știați că și roșiile oferă o serie de beneficii pentru sănătate?

Deși este adesea tratată ca o legumă, roșia este de fapt un fruct care aparține familiei Solanaceae, alături de vinete, ardei și cartofi. Roșiile sunt disponibile într-o gamă largă de mărimi și soiuri, care în mod tradițional au culoarea roșie, dar puteți obține și roșii galbene, verzi, violet și portocalii.

Roșiile sunt cel mai bine cunoscute pentru conținutul lor de vitamine, care include beta-caroten (care devine vitamina A când este consumată), vitaminele C și E, unele vitamine B și vitamina K. De asemenea, contribuie cu unele minerale, inclusiv calciu și magneziu.

 

Sunt roșiile bune pentru sănătatea inimii?

Roșiile proaspete sunt foarte bogate in potasiu (100 g contin 237 mg de potasiu si doar 5 mg de sodiu). Există dovezi că aportul alimentar mai mare de potasiu este asociat cu rate mai mici de accident vascular cerebral și poate fi asociat cu rate mai mici de boli de inimă.

Roșiile conțin un compus numit licopen, care le conferă culoarea roșie și există cercetări în creștere privind proprietățile și potențialul său de reducere a riscului de boli cardiovasculare.

 

Sunt roșiile bune pentru sănătatea ochilor?

Roșiile conțin un grup de fitochimicale numite carotenoide, inclusiv licopen, luteină și beta-caroten. Acești compuși sunt importanți pentru menținerea sănătății ochilor și pot proteja împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă și a altor boli oculare.

 

Sunt roșiile bune pentru piele?

Carotenoidele găsite în plante, inclusiv în roșii, pot ajuta la prevenirea deteriorării UV la om. Un studiu din 2006 a constatat că, după un consum de 10-12 săptămâni, a apărut o scădere a sensibilității ca urmare a creșterii aportului de carotenoide.

 

Pot roșiile să ajute la coagularea sângelui și la vindecarea rănilor?

Roșiile sunt o sursă bună de vitamina K, care este necesară pentru coagularea sângelui și vindecarea rănilor. O porție de 100g de roșii conține6 mg de vitamina K. Există, de asemenea, dovezi în creștere că vitamina K ar putea fi benefică și pentru sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular.

 

Medicii recomandă 1 mg de vitamină K per kg de greutate corporală și ar trebui să puteți realiza cu ușurință acest lucru printr-o dietă variată și echilibrată.

 

Este mai sănătos să gătim roșiile sau să le consumăm crude?

Cercetările sugerează că prelucrarea și gătitul roșiilor le pot crește valoarea nutritivă, în special activitatea antioxidantă și compușii licopenici.