Seceta este o criză globală ascunsă care riscă să devină „următoarea pandemie” dacă țările nu iau măsuri urgente în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor și abordarea situației de urgență climatică, a spus ONU.

Cel puțin 1,5 miliarde de oameni au fost afectați direct de secetă în acest secol, iar costul economic în acest timp a fost estimat la 124 miliarde de dolari. Costul real este probabil să mult mai mare, deoarece astfel de estimări nu includ mare parte din impactul în țările în curs de dezvoltare, potrivit unui raport publicat joi.

Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, a declarat: „Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie și nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câțiva ani. Cererea va depăși oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor și în scăderea randamentelor pentru culturile majore. ”

Potrivit reprezentantului ONU, mulți oameni aveau o imagine a secetei care afectează doar regiunile deșertice din Africa, dar realitatea este alta. Seceta este acum răspândită pe tot globul, iar până la sfârșitul secolului, cu excepția câtorva țări, întreaga omenire o va experimenta într-o anumită formă.

„Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activitățile umane exacerbează seceta și sporesc impactul”, amenințând cu deraierea progresului în ceea ce privește ridicarea oamenilor din sărăcie”, a spus Mizutori.

Țările dezvoltate nu au fost imune. SUA, Australia și sudul Europei au suferit secetă în ultimii ani. Seceta costă peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA și aproximativ 9 miliarde de euro în UE, dar acestea cifre ar putea fi sever subestimate.

Creșterea populației expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport.

Oficialul ONU a dat exemplul Dunării, unde seceta recurentă din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria și generarea de energie. „Trebuie să avem o perspectivă actualizată asupra secetei. Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile și bazinele hidrografice mari”, a spus el.

Schimbarea modelelor de precipitații ca urmare a schimbării climei este un factor cheie al secetei, dar raportul identifică, de asemenea, utilizarea ineficientă a resurselor de apă și degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive și a practicilor agricole slabe ca jucând un rol. Defrișările, utilizarea excesivă a îngrășămintelor și pesticidelor, supra-pășunatul și supraextracția apei pentru agricultură sunt, de asemenea, probleme majore, spune acesta.

Mizutori a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei, reformând și reglementând modul în care apa este extrasă, stocată și utilizată și modul în care este gestionat terenul.