Pierderile din agricultură cauzate de valurile de căldură și secetă s-au triplat în ultimii cincizeci de ani în Europa, potrivit unui studiu care evidențiază vulnerabilitatea sistemelor alimentare la schimbările climatice.

Cercetările publicate recent în revista Environmental Research Letters au analizat producția agricolă din 28 de țări europene – actuala Uniune Europeană și Regatul Unit – din 1961 până în 2018.

Studiile au comparat datele privind patru evenimente meteorologice extreme – secete, valuri de căldură, inundații și friguri – și au găsit dovezi care sugerează că „schimbările climatice conduc deja la pierderi tot mai mari de culturi în înregistrările observaționale”.

Deși toate cele patru au devenit semnificativ mai frecvente pe parcursul perioadei de 50 de ani, „severitatea valurilor de căldură și impactul secetei asupra producției de culturi s-au triplat aproximativ”, de la pierderile de 2,2% între 1964 și 1990 la 7,3% din 1991 până în 2015.

Iar concluziile studiului arată că secetele devin din ce în ce mai frecvente și mai intense.

În ansamblu, producțiile agricole europene au crescut în această perioadă, cu aproape 150% între 1964-1990 și 1991-2015, a declarat autorul principal al cercetării, Teresa Bras, de la Nova School of Science and Technology din Lisabona. Dar pierderile legate de vremea extremă au fost diferite în funcție de cultură.

„Cerealele, un aliment de bază care ocupă aproape 65% din suprafața cultivată a UE și este utilizat în principal pentru hrana animalelor, este cultura cel mai grav afectată”, a spus Bras.

Acestea au arătat „pierderi constant mai mari” legate de secete și valuri de căldură decât alte culturi, se arată în raport.

Cercetătorii susțin că acest lucru ar putea fi explicat prin irigarea mai răspândită a altor culturi, cum ar fi legumele, vița de vie și fructele.

Se așteaptă ca schimbările climatice să înmulțească condițiile meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură și secetele, iar studiul a avertizat cu privire la „efectele de undă” ale impactului asupra Europei asupra sistemului alimentar global și asupra prețurilor la alimente.

Potrivit raportului, valul de căldură și seceta din 2018 din Europa a provocat o scădere a producției de cereale cu 8% față de media din ultimii cinci ani, „ceea ce a cauzat lipsa furajelor pentru animale și a declanșat creșteri bruște ale prețurilor mărfurilor”.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că producția de alimente este „extrem de sensibilă” la schimbările climatice.

La începutul acestei luni, un studiu publicat în revista Nature Geoscience a constatat că recentele secete de vară din Europa au fost cele mai severe înregistrate de regiune în ultimii 2100 ani.

În 2019, un raport din Nature Climate Change a avertizat că modificările fluxului de jet au crescut brusc riscul valurilor de căldură în regiunile responsabile de până la un sfert din producția globală de alimente – vestul Americii de Nord, Europa de Vest, Rusia de Vest și Ucraina.