Un nou studiu publicat recent în revista Agronomy Journal arată că includerea grâului o dată la 4 ani în rotații cu porumb și soia poate avea multe beneficii.

Pentru studiu, cercetătorii au cultivat grâu de iarnă o dată la trei sau patru ani cu porumb și soia. Ei au descoperit că rotațiile pe termen mai lung de porumb-soia care conțin grâu de iarnă pot fi mai profitabile. „Cele mai mari creșteri ale randamentului s-au produs în rotații care au inclus grâu de iarnă o dată la patru ani”, a declarat Ken Janovicek, membru al Societății Americane de Agronomie și autor principal al noului studiu.

„Fermierii ar trebui să continue să cultive grâu la fiecare 4-5 ani. Randamentele crescute de porumb și soia asociate cu includerea grâului în rotații dispar în timp dacă grâul este scos din rotații”, mai spune Janovicek.

 

Soluri mai sănătoase

Rotirea grâului cu culturi de porumb și soia are și alte beneficii. De exemplu, solurile tind să fie mai sănătoase și să aibă o structură mai bună atunci când rotațiile culturilor includ boabe mici sau furaje în plus față de porumb și soia. O bună sănătate și structură a solului pot avea consecințe de anvergură, se arată în studiu.

„Structura inferioară a solului crește eroziunea solului și riscul de scurgere. La rândul său, acest lucru crește riscul poluării apelor de suprafață. Pe de altă parte, o bună structură și sănătate a solului poate crește disponibilitatea apei pentru culturi. ”

 

Disponibilitatea apei

Pe măsură ce climatul global se schimbă, disponibilitatea apei poate deveni nesigură. Apa limitată ar putea chiar limita randamentele culturilor. Îmbunătățirea structurii solului prin includerea grâului de iarnă în rotațiile culturilor ar putea ajuta la soluționarea ambelor probleme. „Vom vedea probabil beneficii și mai mari ale rotațiilor culturilor mai complexe în viitor”, spune Janovicek. De fapt, cercetătorii au observat cele mai mari creșteri ale producției de porumb și soia în ultimii ani ai studiului.

Studiile de rotație a culturilor au fost efectuate în două locuri de studiu din Ontario, Canada. La unul dintre site-urile de lângă Elora, Ontario, procesul este în desfășurare de mai bine de 36 de ani.

Cercetătorii au observat creșterea continuă a producției de soia în timp, când grâul de iarnă a fost inclus în rotații pe tot parcursul studiului. Cu toate acestea, cea mai mare creștere a randamentului a fost înregistrată în ultimii 2 ani.

Janovicek și colegii săi explorează mai multe moduri în care fermierii pot beneficia economic din culturile de grâu. De exemplu, „când există piețe, vânzările de paie pot crește veniturile asociate grâului”, spune Janovicek.