Utilizarea optima a apei prin irigații a fost întotdeauna legata de evoluția agriculturii și de performanța agricolă.

Importanța reducerii consumului de apă este esențială, cu atât mai mult în contextul în care se estimează că agricultura utilizează peste 70% din consumul global de apă. Iar cererea în creștere de alimente va genera o suplimentare de 15% pentru a satisface această cerere.

 

Agricultura de precizie și revoluția Inteligenței Artificiale(AI)

Companiile de tehnologie, alături de producători, caută soluții la provocarea de a rezolva această problemă complexă prin metode agricole de precizie. Un domeniu al tehnologiei care face pași în direcția creșterii eficienței apei în câmp, precum și în seră, este inteligența artificială (AI), potrivit unui raport al World Economic Forum.

Tehnologiile, dispozitivele și platformele emergente ne permit să colectăm și să valorificăm cantități de date fără precedent, din mai multe surse: modele istorice de precipitații, imagini din satelit, înregistrări de randament, senzori pe teren etc. Aceste date agregate pot fi procesate și combinate alături de date de prognoză (de la cererea pieței până la vreme) pentru a ne ajuta să luăm decizii „inteligente” pe baza celor mai exacte predicții la care am avut acces vreodată.

 

Crearea planificării și distribuției optime a irigațiilor

Identificarea zonelor supra-irigate sau sub-irigate este esențială. O sarcină zilnică, care poate fi dificil de evaluat pentru orice fermier sau agronom, este determinarea cantității potrivite de apă pentru a obține un randament bun al culturilor.

În funcție de tipul de plantă, supra-irigarea comportă și riscuri. De exemplu, culturile de bumbac irigate în exces vor duce la creșterea mai multor frunze, în locul florilor de bumbac care dețin valoarea culturii.

Motoarele AI sunt capabile să proceseze și să analizeze fluxurile de date din imagini din satelit, avion sau dronă. Învățarea automată și, în special, algoritmii de învățare profundă, ne pot ajuta să interpretăm datele din imagini și să identificăm modele care pun în evidență problemele legate de irigații (precum și alte probleme, cum ar fi dăunătorii). Dacă imaginile sunt combinate cu senzori de sol și plante, datele ne pot oferi o citire extrem de precisă a nevoilor de irigații în timp real – iar în același timp ne pot alerta cu privire la potențiale probleme.

 

Descoperirea defecțiunilor de irigare sau a scurgerilor

Pierderea apei, în special în zonele în care este o resursă limitată, este o provocarea imensă (și cheltuială) pentru fermierii și cultivatorii de alimente din întreaga lume. Un domeniu care poate fi îmbunătățit îl reprezintă identificarea defecțiunilor, cum ar fi scurgerile din sistemele de irigații.

 

În trecut, ar fi putut fi necesară o inspecție în teren pentru a găsi o piesă de echipament spartă sau pentru a identifica o scurgere. Dispozitivele IoT înseamnă că software-ul în sine poate alerta când ceva nu este în regulă sau suspect. În acest fel, un senzor de irigație poate detecta o neregulă, determinând problemele de irigații care necesită atenție imediată.

Cu toate că irigarea și consumul de apă în general reprezintă un start bun pentru AI în sfera agriculturii, această tehnologie va deveni o piatră de temelie și pentru alte procese agronomice, inclusiv fertilizarea și protecția culturilor.