Pennakem Europa, dezvoltatorul EcoXtract, un solvent organic pentru extracția uleiurilor, proteinelor și ingredientelor naturale, a primit un grant UE pentru a dezvolta EcoXtract pentru sectorul global de prelucrare a semințelor oleaginoase.

Aceasta va oferi o opțiune sigură pentru toți cei implicați în procesarea semințelor bogate în uleiuri, cum ar fi soia, rapița, floarea-soarelui sau cânepa.

Tehnologia regenerabilă de reciclare este un solvent 100% bio din subprodus de cultură. Extracția uleiului vegetal pe bază de solvenți este un pas esențial pentru multe produse pe bază de plante, în special pentru uleiul vegetal și proteine, notează Pennakem Europa.

Grantul de 2,8 milioane de euro (3,4 milioane de dolari SUA) este acordat de Consiliul European pentru Inovare al Comisiei Europene în cadrul programului Horizon 2020 Fast Track to Innovation.

 

Cinci parteneri pentru promovarea solvenților organici

Această realizare este rezultatul unei propuneri depuse de un consorțiu format din cinci parteneri. Toate sunt entități private cu scop de profit stabilite în UE. Împreună cu Pennakem Europa (Franța), afiliat la Minafin Group, consorțiul cuprinde Vivaorganic (Cloppenburg, Germania), De Wit Specialty Oils (De Waal, Olanda), New Holland Extraction (New Holland, Marea Britanie) și Donal Murphy-Bokern (Lohne, Germania). Investiția totală a proiectului este de aproape 4 milioane EUR (4,9 milioane USD).

„Așteptările consumatorilor s-au schimbat dramatic în ultimele decenii. Alimentele și alte produse ale naturii trebuie să fie cu adevărat naturale ”, spune Gertjan De Wit, director la De Wit Specialty Oils.

Uleiul și proteinele vegetale sunt o parte importantă a dietei noastre și a animalelor. De zeci de ani, pentru a extrage ulei sau proteine vegetale din semințe, s-au folosit produse pe bază de petrol. Aceste produse funcționează ca un solvent pentru separarea uleiului de proteine.

Industria chimică caută din ce în ce mai multe modalități inovatoare de a reduce utilizarea resurselor fosile în propriile procese, precum și procesele clienților săi. O modalitate de a realiza acest lucru este de a ajuta industria alimentară să elimine reziduurile petrochimice din alimentele noastre.

EcoXtract este egal cu eficiența altor produse de pe piață, dar cu o reducere de 90% a impactului CO2, deoarece provine dintr-un subprodus agricol, șrotul trestiei de zahăr, deșeul fibros care rămâne după producția zahărului.