Uleiul de măsline a stat la baza dietei mediteraneene de mii de ani. Poetul antic-grec Homer s-a referit la uleiul de măsline drept „aur lichid”, în timp ce Hipocrate l-a numit „marele vindecător” și l-a prescris pentru multe afecțiuni medicale.

Deși nu se cunoaște originea exactă a uleiului de măsline, se crede că măslinul a fost domesticit în bazinul mediteranean în urmă cu aproximativ 6000 de ani – făcându-l unul dintre cei mai vechi pomi fructiferi cultivați din lume. Documentele antice din Siria sugerează că uleiul de masline era de cinci ori mai scump decât vinul. Dar nu a fost întotdeauna folosit ca hrană.

În schimb, a fost adesea folosit drept combustibil în lămpi și în multe ritualuri, cum ar fi ceremoniile religioase sau ungerea regilor și a războinicilor. Uleiul de măsline avea numeroase beneficii și era folosit și pentru fabricarea săpunului si a medicamentelor și îngrijirea pielii. Grecii antici îl foloseau chiar și ca contraceptiv primitiv.

Astăzi, aproximativ 90% din uleiul de măsline este folosit ca aliment, iar știința modernă sugerează că poate aduce beneficii pentru sănătate celor care îl consumă în mod regulat.

 

Efectele benefice ale uleiului de măsline

S-a descoperit că mediteraneenii trăiesc mai mult și suferă mai puțin de boli de inimă decât nord-europenii și americanii. Un motiv se află în dieta lor: majoritatea uleiurilor și grăsimilor consumate în Marea Mediterană sunt grăsimi nesaturate mai sănătoase, spre deosebire de grăsimile saturate.

Această observație, făcută de fiziologul american Ancel Keys la sfârșitul anilor 1950, a condus la definirea a ceea ce numim acum dieta mediteraneană – care include în mod caracteristic consumul de ulei de măsline.

Unul dintre beneficiile uleiului de măsline este că este foarte scăzut în grăsimi saturate: până la 85% din grăsimile din uleiul de măsline sunt grăsimi monoinsaturate (în principal acid oleic sau omega-9) sau grăsimile polinesaturate omega-6 și omega-3 , în timp ce doar aproximativ 15% sunt grăsimi saturate.

De asemenea, conține vitamina E care întărește sistemul imunitar și vitamina K care ajută la vindecarea rănilor, precum și antioxidanți fenolici care îmbunătățesc sănătatea în mai multe moduri. De exemplu, acești antioxidanți pot proteja colesterolul rău de oxidarea dăunătoare – o afirmație de recunoscută și aprobată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară(EFSA).

 

Patru moduri prin care consumul de ulei de măsline aduce beneficii sănătății

 

1.Sănătatea inimii

Persoanele care urmează dieta mediteraneană au o probabilitate redusă de a suferi de accident vascular cerebral, boli de inimă și deces prematur.

Uleiul de măsline pare a fi ingredientul cheie legat de rate mai mici de boli de inimă și un motiv ar putea fi efectul său asupra tensiunii arteriale: uleiul de măsline conține o mulțime de polifenoli, care ajută la relaxarea și dilatarea arterelor.

Alte molecule cheie din uleiul de măsline vă ajută să vă protejați inima prin eliminarea substanțelor nocive din corp. Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și protejează celulele. În mod similar, nivelurile ridicate de colesterol „rău” (cunoscut sub numele de colesterol cu densitate scăzută sau LDL) sunt factorul principal al bolilor de inimă, dar s-a constatat că uleiul de măsline crește nivelul colesterolului „bun” cu densitate ridicată (HDL), care elimină excesul de LDL din corp, contribuind astfel la protejarea sănătății inimii.

 

  1. Un organism sănătos

S-a constatat că acidul oleic și oleocantalul (un antioxidant) din uleiul de măsline extravirgin acționează ca agenți antiinflamatori naturali.

Inflamația este o parte importantă a apărării imune a corpului nostru, dar poate provoca și daune propriilor noastre celule. Oleocantalul funcționează asemeni medicamentelor antiinflamatoare, ajutând la combaterea inflamației cronice la nivel scăzut, în timp ce acidul oleic obține un efect similar prin reducerea nivelului markerului inflamator C-Reactive Protein (CRP) din sânge. Studiile explorează acum modul în care uleiul de măsline ar putea ajuta la tratarea și prevenirea bolilor inflamatorii precum ateroscleroza și artrita reumatoidă.

 

  1. Un intestin sănătos

Uleiul de măsline extravirgin are proprietăți antibacteriene, în special împotriva bacteriei Helicobacter pylori. Studiile sugerează că aceiași polifenoli din uleiul de măsline extravirgin care stimulează sănătatea inimii pot împiedica dezvoltarea agenților patogeni de origine alimentară precum H. pylori în sistemul nostru digestiv și îmbunătățirea sănătății intestinului în același timp, acționând ca un prebiotic care susține ,menține intestinul sănătos.

 

  1. O minte sănătoasă

Analize recente au sugerat că uleiul de măsline, ca parte a unei diete mediteraneene, ar putea juca un rol în scăderea riscului de depresie – dar încă sunt necesare mai multe dovezi.

Până în prezent, s-a demonstrat că uleiul de măsline crește nivelurile a două substanțe chimice importante care ajută celulele creierului să se dezvolte și să se repare singure:

  • factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) – a cărui lipsă a fost legată de depresie
  • factorul de creștere a nervului (NGF).

Studiile sugerează, de asemenea, că un aport mai mare de grăsimi mononesaturate precum cele găsite în uleiul de măsline poate îmbunătăți memoria și funcția cognitivă la vârstnici și reduce riscul de Alzheimer.

 

Nu toate uleiurile de măsline sunt la fel

Diferitele procese de producție afectează calitatea uleiului de măsline, rezultând diferite „calități”: rafinat sau nerafinat. Uleiurile de măsline mai ieftine, prelucrate chimic (cum ar fi „uleiul de măsline virgin” sau pur și simplu „uleiul de măsline”) au adesea un gust blând, o culoare mai deschisă și sunt mai puțin bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că oferă mai puține beneficii pentru sănătate în comparație cu uleiul de măsline extravirgin.

Uleiul de măsline oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate atunci când este consumat crud, deoarece polifenolii și antioxidanții cu care este ambalat încep să se descompună atunci când este gătit la temperaturi ridicate.

Atunci când sunt încălziți, acizii grași liberi se pot descompune și pot forma substanțe chimice dăunătoare și cancerigene, cum ar fi aldehidele – dar uleiul de măsline conține în principal grăsimi monoinsaturate, care sunt destul de rezistente la căldură, deci este încă o alegere bună cu care să gătești.