Un nou raport arată că San Marino este țara cu cel mai mare consum de ulei de măsline pe cap de locuitor.

Cu o suprafață de 61 de kilometri pătrați, microstatul muntos este una dintre cele mai vechi republici din lume și este cunoscut pentru arhitectura sa medievală perfect conservată.

Locuitorii micii țării, care se află pe flancul de nord-est al Munților Apenini și este complet înconjurată de Italia, consumă în medie 22 kilograme (aproximativ 24 litri) de ulei de măsline anual.

Aceasta echivalează cu aproximativ un litru la fiecare două săptămâni per persoană.

În comparație, consumul anual de ulei de măsline pe cap de locuitor în Grecia este de 12 kilograme , iar în Spania de 11,7 kilograme. Consumul atinge 8,2 kilograme în Italia și 7,9 kilograme în Portugalia.

Potrivit raportului Juan Vilar Strategic Consultants, 92% din consumul de ulei de măsline are loc în cele 67 de țări în care este produs uleiul de măsline. De acolo, producătorii își exportă uleiul de măsline în alte 131 de țări.

„San Marino este o țară care împărtășește cu Italia avantajul uleiului de măsline ca principal condiment și sos. Aici, uleiul de măsline este cea mai utilizată grăsime și condimentul care caracterizează cea mai mare parte a preparării noastre „, a declarat pentru Olive Oil Times Luigi Sartini, bucătar la renumitul Ristorante Righi din San Marino și titular de stele Michelin din 2008.

Sartini nu a fost surprins de faptul că San Marino conduce lumea în ceea ce privește consumul de ulei de măsline pe cap de locuitor.

„Este inima tradiției noastre. Aproape toate rețetele mele au un finisaj cu ulei de măsline extravirgin. La fel ca mulți alți bucătari din zonă, sunt un adoptator entuziast și admirator al uleiului de măsline”, a spus el.