Un proiect de raport recent prezentat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că glifosatul nu este cancerigen. Descoperirile au generat nemulțumire în rândul militanților pentru sănătate și mediu.
Descoperirile au venit ca urmare a unui lobby intens din partea producătorilor de erbicide pe bază de glifosat, inclusiv Bayer, pentru a extinde utilizarea glifosatului dincolo de 2022 în Uniunea Europeană.
Glifosatul este unul dintre cele mai utilizate erbicide la nivel global și a fost etichetat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății drept „probabil cancerigen pentru oameni” în 2015. Acest lucru a condus la interzicerea erbicidului de către unele țări europene.
Constatările IARC au coincis cu analiza anterioară a experților în sănătate și mediu, care a arătat că glifosatul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, inclusiv posibilitatea de a provoca cancer. Acesta a făcut obiectul a numeroase procese pe care Monsanto, achiziționat de Bayer în 2018, a luptat încă din 2016.
În urma interdicției, Monsanto a respins legătura glifosat-cancer și a făcut lobby pentru o reînnoire de 15 ani. În cele din urmă, după doi ani de scandaluri și controverse, erbicidului i sa acordat o nouă aprobare de către UE, dar numai timp de cinci ani. Cu toate acestea, mulți ecologiști și organizații de fermieri au criticat decizia.
Amenintat de expirarea din 2022 a permisului UE pentru glifosat, un consorțiu format din opt producători de glifosat – cunoscut în mod obișnuit sub numele de Glyphosate Renewal Group (GRG)- a depus o cerere în 2019 pentru a aproba o reînnoire.
Ca răspuns, patru state membre (Ungaria, Suedia, Franța și Țările de Jos) au fost numite de Comisia Europeană pentru a analiza cererea de reînnoire a aprobării. Cele patru state au format AGG.
După evaluarea dosarului prezentat de producătorii de glifosat, AGG a considerat că nu există dovezi suficiente pentru a demonstra riscul cronic sau acut pentru consumator atunci când culturile sunt tratate cu glifosat, atâta timp cât a fost utilizat conform instrucțiunilor producătorului.
AGG a adăugat că erbicidul nu provoacă cancer. Cu toate acestea, ei au susținut că glifosatul este toxic pentru viața acvatică, așa cum au indicat studiile anterioare.
La 15 iunie 2021, AGG și-a prezentat concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA). EFSA și ECHA vor începe acum procesul de evaluare înainte de a aproba sau respinge reînnoirea. Se așteaptă ca ambele agenții să invite publicul să își exprime opiniile cu privire la această chestiune în septembrie 2021.
GRG a sărbătorit noile descoperiri spunând că aceste concluzii sunt în concordanță cu alte agenții de top din întreaga lume, inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite.
Cu toate acestea, organizațiile de sănătate și societățile civile sunt indignate, susținând că informațiile pe care se bazează AGG sunt părtinitoare, deoarece se bazează pe studiile producătorilor de glifosat.
„Această nouă analiză științifică arată încă o dată că afirmația Uniunii Europene de a avea cea mai riguroasă procedură de autorizare a pesticidelor din lume trebuie să fie luată cu un bob greu de sare”, a declarat Angeliki Lyssimachou, un om de știință în domeniul mediului în cadrul Health and Environment Alliance, un non-profit.
„Procedura de autorizare în vigoare nu este în mod evident suficient de riguroasă pentru a detecta erorile în executarea studiilor de reglementare care sunt considerate orbește standardul aur. Cu toate acestea, s-au aflat în centrul aprobării pe piața UE a glifosatului din 2017 și acum au fost depuse din nou în efortul de a reduce probele științifice că glifosatul poate provoca cancer și este un pericol pentru sănătatea umană”, a adăugat ea.