Bogată în vitamine precum B6, vitamina C, tiamină și minerale precum fierul, calciul, cuprul și fierul, mierea organică este recunoscută de secole pentru valorile sale nutritive. Cererea tot mai mare de produse naturale cu beneficii pentru sănătate este principalul motor al creșterii acestei piețe, care devine din ce în ce mai mare și consolidată la scară internațională.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului de Cercetare în Agricultura Organică (FiBL ), în 2019 existau peste 3 milioane de stupi organici, reprezentând aproape 3,4% din stupii mondiali. Marea majoritate a fost concentrată în Europa (47%) și America Latină (30%). Africa se află pe locul trei (14%). Țara cu cel mai mare număr de stupi organici este Brazilia (629.939), urmată de Zambia (368.274) și Bulgaria (264.069).

Preferința consumatorilor pentru alegeri alimentare sănătoase și sustenabile a stimulat piața globală a mierii organice în 2020. A fost evaluată la 698,70 milioane USD în 2020 și se așteaptă să ajungă la 1.205,26 milioane USD până în anul 2027.

Europa este cel mai mare jucător de pe piața globală. Cu o cotă de 39%, piața sa a fost evaluată la 67 milioane USD în 2020. Este urmată îndeaproape de America de Nord, cu o cotă de 31%. Pe de altă parte, regiunea Asia-Pacific, în special China, se remarcă prin dezvoltarea rapidă a pieței, la o rată de creștere deosebit de ridicată.

 

Cel mai importat produs

Mierea este principalul produs ecologic de import animal. Potrivit FiBL, importurile în 2019 au rămas stabile comparativ cu anul precedent, în jur de 18 000 MT. În afară de miere, importurile de produse organice de origine animală în UE (ouă, lactate, carne) au fost neglijabile și împreună reprezintă mai puțin de 1000 MT. Principalele țări importatoare sunt Japonia, Marea Britanie, Italia și Belgia.

Numărul diferitelor tipuri, arome și ambalaje diverse a crescut, de asemenea. Pe tipuri, piața este segmentată în miere de Manuka, miere de trifoi, miere de hrișcă, miere de rozmarin, miere de migdale, salvie și alte tipuri de miere.

Segmentul de migdale este de așteptat să asiste la cea mai mare creștere, indică prognozele rapoartelor și datelor. Acești factori, împreună cu o conștientizare a consumatorilor cu privire la numeroasele beneficii pentru sănătate ale utilizării produsului, vor crește semnificativ importurile de miere.

 

Certificări organice, o garanție a calității

Apicultura organică este în plină expansiune și va continua să crească în întreaga lume datorită cererii tot mai mari de miere organică și produse apicole utilizate în alimente, medicamente și estetică.

Cu toate acestea, una dintre principalele provocări pentru noii apicultori organici este procesul de conversie din cauza lipsei accesului la cunoștințe despre practicile apicole organice și procesul de certificare organică (FiBL). În plus, producerea de miere organică de bună calitate și combaterea dăunătorilor cu metode organice sunt obstacole majore pentru apicultorii organici.

Există multe țări care produc în prezent miere organică certificată. În Uniunea Europeană, de exemplu, certificările sunt guvernate de respectarea regulilor inevitabile: stupinele trebuie amplasate pe un teren care să asigure că pe o rază de 3 kilometri sursele de nectar și polen sunt alcătuite în principal din culturi organice sau, după caz, , vegetație sălbatică. Acest lucru garantează o distanță suficientă pentru a evita contaminarea stupilor de către pesticide și erbicide și pentru a asigura sănătatea albinelor.

 

Importanța protejării albinelor

Producția de miere organică promovează utilizarea bunelor practici pentru a menține echilibrul și diversitatea ecosistemului agricol, sprijinind utilizarea durabilă a resurselor naturale, bunăstarea animalelor, calitatea mediului și sănătatea umană. În acest sens, certificările sunt o garanție a calității, siguranței și sustenabilității în producția produsului.

Din ce în ce mai multe inițiative și instituții sunt dezvoltate pentru a proteja albinele și pentru a păstra sănătatea planetei. În 2015, de exemplu, organizațiile organice FiBL, Demeter, Naturland și Apicon au creat o nouă platformă apicolă: IFOAM Apiculture Forum (IAF), cu scopul de a stimula tranziția către apicultura organică și practicile tradiționale și durabile.

De asemenea, este de remarcat proiectul „Salvați albinele și fermierii”, o rețea de peste 140 de ONG-uri de mediu, organizații de fermieri și apicultori, fundații caritabile și instituții științifice din întreaga Uniune Europeană, care lucrează împreună pentru a reconcilia agricultura, sănătatea și biodiversitatea.