Noile reguli cu privire la producția agricolă organică în cadrul Uniunii Europene vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022. Ce presupun aceste măsuri și cum vor influența viitorul alimentelor organice în blocul comunitar?
Din 2009, când a intrat în vigoare actuala reglementare europeană privind agricultura ecologică (RCE nr. 834/2007), producția ecologică a trebuit să se adapteze la un sector care se schimbă în fiecare zi, în conformitate cu realitățile segmentului. Potrivit Comisiei Europene, noul set de măsuri (RUE nr. 2018/848) va garanta „o concurență loială pentru fermieri, prevenind în același timp frauda și păstrând încrederea consumatorilor”.
Din cauza crizei sănătății, Comisia Europeană a anunțat o amânare cu un an a aplicării noului Regulament UE 2018/848, inițial programat pentru 1 ianuarie 2021 în UE.
În Uniunea Europeană, actualele reglementări europene vor fi abrogate în favoarea noului regulament organic european la 1 ianuarie 2022. Aceasta este o bază și va fi completată de acte secundare, care vor detalia și finaliza punerea în aplicare a regulamentului, unele dintre care au fost deja publicate de Comisia Europeană.
În afara Uniunii Europene, operatorii vor avea o perioadă de tranziție de la 1 ianuarie 2022 la 31 decembrie 2024 pentru a-și adapta activitatea la noul regulament. Până cel târziu la 1 ianuarie 2025, toți clienții noștri certificați în prezent EOS (Ecocert Organic Standard) vor trebui să fie certificați conform RUE 2018/848 pentru a-și putea exporta produsele ecologice în UE, deoarece certificatul lor EOS nu va mai fi certificat valabil la acea dată.
Ce se va schimba?
Reguli mai stricte de import
În absența unui acord care să garanteze echivalența specificațiilor organice ale unei țări din afara UE cu regulamentul organic UE, un produs organic exportat în UE va fi controlat în conformitate cu regulamentul UE. În acest caz, regulile vor fi, așadar, exact aceleași pentru un producător din interiorul sau din afara UE.
O lărgire a gamei de produse eligibile pentru certificare ecologică
Noi produse vor putea fi certificate organice, inclusiv sare, uleiuri esențiale care nu sunt destinate consumului uman, gume și rășini naturale, bumbac, lână și piei brute, ceară de albine, dar și coconi de viermi de mătase.
Unele modificări ale regulilor de producție și prelucrare
Pentru producția de culturi: Se va impune furnizarea detaliilor privind originea semințelor și răsadurilor utilizate. În plus, fermele vor fi obligate să cultive leguminoase, pentru rolul lor asupra fertilității solului. Trebuie remarcat faptul că producțiile off-ground, inclusiv hidroponica, sunt încă interzise.
Pentru producția animală: Cele mai notabile modificări se referă la condițiile de creștere a păsărilor și a porcilor, cu o mai mare atenție pentru bunăstarea animalelor în amenajarea clădirilor și a spațiilor exterioare. Există, de asemenea, restricții privind hrana animalelor.
Prelucrarea alimentelor: Schimbarea majoră se referă la fabricarea și utilizarea aromelor. Se vor permite numai aromele naturale a căror sursă este de 95% unică (de exemplu, „aromele naturale de vanilie”).
Etichetare
Se acordă o mai mare flexibilitate originii produselor: celor cu mențiunea „Agricultura UE” li se va permite să conțină 5% ingrediente din afara UE, în loc de 2% ca în prezent.
Limitarea numărului de organisme de certificare
Dacă o companie dorește să aibă certificată o categorie de produse, este necesar un singur organism de certificare.
Certificarea grupurilor de producători din toate țările
Certificarea grupurilor de producători va fi acum accesibilă tuturor țărilor și va fi însoțită de un control consolidat: de exemplu, dimensiunea fiecărei ferme și numărul de membri ai grupurilor vor fi limitate.