Există o confuzie larg răspândită în rândul consumatorilor cu privire la sustenabilitatea și impactul asupra mediului al diferitelor tipuri de materiale plastice. Termenul „bioplastic” este adesea folosit pentru a descrie materiale foarte diferite, iar termenii, „biodegradabil” și „compostabil” ne pot induce în eroare.

Iată 3 lucruri cheie pe care ar trebui să le știți despre ustensilele din plastic și paiele compostabile:

1.Materialele plastice compostabile sunt fabricate din material acid polilactic (PLA), care este de obicei derivat din plante precum sfecla de porumb și zahăr.

Materialele plastice biodegradabile sau compostabile pot fi produse fie din materii prime biologice, fie din cele de origine fosilă, iar materialele plastice de origine biologică pot fi concepute astfel încât să fie sau nu compostabile sau biodegradabile.

Durabilitatea materialelor biologice — la fel ca cea a materialelor plastice de origine fosilă — depinde de practicile de producție, de durata de viață a produselor și de tratarea lor la sfârșitul ciclului de viață.

 

  1. Produsele din plastic compostabil pot fi degradate doar în unități industriale

Dacă ați crezut că puteți arunca furculița compostabilă sau paiul în compostul de acasă, v-ați înșelat. Dacă veți citi cu atenție, veți vedea că eticheta produselor are specificația: „compostabil industrial”.

Produsele din plastic compostabil la nivel industrial sunt concepute pentru a se biodegrada în condiții specifice și controlate în instalații industriale de compostare. Ele nu sunt neapărat (în totalitate) compostabile în instalațiile de compostare de la domiciliu, care ating, în general, doar temperaturi mai scăzute și în care condițiile precum umiditatea și prezența microorganismelor variază foarte mult.

 

  1. Compostabil nu înseamnă biodegradabil

Este ușor să confundăm cele două tipuri de produse, dar există de fapt o diferență în ceea ce privește timpul de descompunere și reziduurile toxice.

PLA se descompune în CO2 și apă în termen de 3 luni – dacă acest proces are loc într-o instalație de compostare industrială. Materialele plastice compostabile (conform standardului UE EN 13432) sunt etichetate ca fiind compostabile numai în condiții specifice, cum ar fi temperatura, nivelul de umiditate și timpul. Materialele plastice compostabile nu ar trebui să producă niciodată materiale toxice care afectează apa, plantele, solul sau alte ființe vii.

Materialele biodegradabile pot fi, de asemenea, degradate de microorganisme și enzime în condiții naturale de mediu, transformând plasticul în CO2, metan, apă și biomasă. Deci, poate dura ani (posibil chiar sute de ani) să se descompună complet. Și, asemeni materialelor plastice tradiționale, acestea ar putea scurge substanțe chimice toxice în ecosistemul înconjurător.

 

Plasticul compostabil reprezintă o primă inițiativă excelentă pentru a reduce impactul plasticului asupra mediului, mai ales că poate preveni contaminarea toxică. Dar este important să întelegem întregul ciclu de viață al acestor produse și să încercăm să nu le utilizăm în exces.

 

 

 

 

Citeşte şi: