O nouă cercetare publicată în luna mai 2021 în revista Science a constatat că oamenii au stresat ecosistemele vegetale într-o manieră mult mai severă și pe o perioadă de timp mult mai îndelungată decât se credea anterior.

Ultima dată când plantele au fost forțate să se schimbe în acest ritm a fost acum 16.000 – 8.000 de ani în urmă, când mușchii, arbuștii și lichenii au trebuit să se adapteze rapid la o planetă care se încălzise cu 10 grade Fahrenheit, relatează National Geographic. Cu toate acestea, populațiile de plante s-au stabilizat după dezghetarea erei glaciare. Abia acum aproximativ 4.000 de ani au început din nou adaptările de masă, reacționând nu la retragerea straturilor de gheață, ci la schimbările pe care le făceau oamenii în peisajul Pământului.

Noul studiu se adaugă și corpului de date în creștere care arată că schimbările climatice au accelerat schimbările biodiversității globale, în special în ultimul secol. Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că activitatea umană în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, care a inclus arderea terenurilor pentru a le curăța pentru agricultură, plantarea culturilor și defrișările, a avut implicații uriașe pentru ecosisteme, implicații care care continuă și astăzi.

Concluziile acestor cercetări ar putea sugera că actuală strategie, de conservare a ecosistemelor nu este cea mai potrivită. Multe dintre pădurile pe care le avem acum sunt pe moarte deoarece acești copaci s-au înființat în condiții mai reci și mai umede. Pe măsură ce clima devine mai fierbinte și mai extremă, trebuie să plantăm specii care să poată face față acestor schimbări.

https://horizonofsustainability.ro/vegetatia-pamantului-se-schimba-mai-repede-astazi-decat-in-%e2%80%8b%e2%80%8bultimii-18-000-de-ani/