Amploarea poluării cu microplastic a oceanelor pare să fie cu mult mai mare decât s-a estimat până în prezent. Concluziile unui studiu realizat în largul coastelor Regatului Unit şi Statelor Unite, în cadrul căruia au fost utilizate plase cu ochiuri mult mai mici decât cele folosite în mod obişnuit, creşte cantitatea de microparticule de la 5 – 50 de trilioane, valorile estimate inițial, la 12 – 125 trilioane.
Poluarea cu plastic dăunează fertilităţii, dezvoltării şi supravieţuirii vieţuitoarelor acvatice. Prezenţa particulelor extrem de mici este deosebit de îngrijorătoare pentru că acestea au aceeaşi dimensiune ca cea a hranei consumate de zooplancton, care stă la baza lanţului trofic marin şi joacă un rol important în reglarea climatului la nivel global. Noile date sugerează că în unele ape ar exista mai multe particule de microplastic decât zooplancton.
„Estimarea privind concentraţia de microplastic marin ar putea fi în prezent mult subestimată”, a declarat cercetătoarea Pennie Lindeque de la Plymouth Marine Laboratory din Marea Britanie, conducătoarea studiului.
Lindeque a precizat că ar putea exista particule chiar şi mai mici decât cele capturate în plasele fine utilizate în cadrul studiului său, ceea ce înseamnă că cifrele „ar putea fi chiar mai mari”.
Un alt studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cardiff a constatat că nu numai animalele care trăiesc în ocean mănâncă plastic, ci și păsările. Potrivit cercetatorilor, păsările care se hrănesc cu insecte de râu, consumă aproximativ 200 de particule de plastic pe zi şi ofera mii de astfel de fibre de plastic drept hrană puilor din cuiburi. O cercetare realizată anterior a relevat că jumătate dintre insectele din râuri conţineau fragmente de microplastic.
Oamenii de știinta cred că aceasta este o dovada clară a faptului că poluanții din plastic se deplasează rapid în lanțul alimentar.
Profesor Steve Ormerod de la Universitatea Cardiff, cel care a condus studiul publicat în Global Change Biology, a declarat că aceste concluzii sunt reprezentative pentru „modul în care această problemă a poluării s-a strecurat printre noi”.
„Mierlele de apă sunt singurele păsări cântătoare din lume capabile să se scufunde şi să se hrănească cu insecte de râu, dar această adaptare minunată înseamnă, totodată, că nu au scăpare din această poluare”, a precizat specialistul.
În fiecare an, peste 8 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt deversate în ocean şi cauzează moartea a aproximativ un milion de păsări marine, sute de mii de mamifere şi nenumăraţi peşti.
Potrivit ONU, dacă nu se iau măsuri şi se va continua în acest ritm, deşeurile din plastic vor depăşi numărul peştilor din oceane până în 2050.