Importurile și exporturile din UE reprezintă 22% din comerțul global cu carne de rechin, potrivit noilor cercetări a Fundației Mondiale a Naturii (WWF).

S-a constatat că Spania este principalul exportator mondial care trimite carne de rechin în 85 de țări și teritorii diferite, în timp ce Italia a fost cel mai mare importator.

Cei mai importanți trei comercianți de legătură din rețeaua de carne pisică de mare sunt, de asemenea, membri ai UE.

Franța, Spania și Țările de Jos acționează toate ca părți cheie ale acestei rețele globale și ar putea avea un impact major asupra cantității de carne comercializată sau a costurilor acesteia.

Până la 100 de milioane de rechini și pisici de mare sunt ucise în fiecare an, iar unele populații au scăzut cu peste 95% din cauza pescuitului excesiv. Mai mult de o treime din cele 1.200 de specii cunoscute de pisici de mare și rechini se confruntă cu amenințarea extincției.

„Rechinii și pisicile de mare sunt amenințate. UE are arme legale pentru a le apăra, dar trebuie să păstreze aceste arme ascuțite, întărindu-le și aplicându-le mai bine”, spune dr. Antonia Leroy, șefa politicii oceanice la WWF European Policy Office.

WWF spune că transparența și trasabilitatea sunt necesare în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, din momentul în care rechinii sau pisicile de mare sunt prinse. Acest lucru ar asigura un comerț legal și gestionabil, ar permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză și să reducă prezența pe piață a speciilor pe cale de dispariție .

„Fiind cea mai mare piață mondială de pește, UE nu trebuie să fie complice în punerea la dispoziție a produselor din mări și oceane care pot împinge speciile în pragul dispariției”, adaugă dr. Leroy.

 

Cum știm dacă mâncăm carne de rechin?

Este posibil ca nici măcar să nu știți, deoarece carnea de la aceste animale este uneori vândută sub denumiri regionale care îi pot ascunde originea. De exemplu, carnea de rechin este vândută ca „saumonette” în Franța, în Italia ca „Palombo” și „somon rock” în Marea Britanie.

„Mănâncăm mai multă carne de rechin decât ne dăm seama și acest lucru se întâmplă peste tot, inclusiv în Europa, cu consecințe grave pentru unele specii deja expuse riscului de dispariție”, spune Simon Niedermueller de la WWF’s Mediterranean Marine Initiative.

„Rechinii și pisicile de mare migrează mai mult atunci când sunt morți decât vii, deoarece carnea lor trece peste 200 de granițe, unele țări mediteraneene și europene jucând roluri cheie ca importatori și exportatori, precum și consumatori.”

WWF recomandă să întrebați ce fel de specie este un pește, cum a fost prins și de unde a venit înainte să cumpărați.