Speciile exotice, invazive, introduse de oameni, fac ravagii ecologice și economice în noile habitate. Într-un studiu publicat în Nature, cercetătorii au descoperit că cele mai costisitoare dintre aceste specii sunt țânțarii Aedes, șobolanii, pisicile, termitele și furnicile de foc, a raportat Science News.

„De zeci de ani, cercetătorii au evaluat impactul semnificativ al speciilor invazive, dar problema nu este bine cunoscută de public și de factorii de decizie politică. Prin estimarea costului global, am sperat să creștem gradul de conștientizare a problemei și să identificăm speciile cele mai costisitoare”, a declarat pentru Science News, Boris Leroy, biogeograf la Muzeul Național Francez de Istorie Naturală din Paris.

Cercetătorii au descoperit că, în ultimele patru decenii (din 1970 până în 2017), speciile invazive au generat daune în valoare de aproximativ 1,3 trilioane de dolari în daune.

Studiul a analizat peste 1.300 de estimări ale pagubelor cauzate de plantele și animalele invazive.

Cifrele vehiculate în raport ar putea să nu reflecte adevăratele costuri ale daunelor provocate de speciile invazive.

„Există atât de multe necuantificabile dintr-o perspectivă monetară, cum ar fi deteriorarea ecosistemului și pierderea productivității, așa că este posibil ca aceste cifre să fie doar vârful aisbergului”, a declarat pentru The Guardian profesorul Corey Bradshaw, de la Universitatea Flinders din Australia, care a făcut parte din studiu.

Potrivit profesorului, dacă s-ar lua în calcul toți acești factori, costurile reale ar putea fi de 10 ori mai mari.