După Nutri-Score și, mai recent, Eco-Score, o nouă schemă de etichetare a alimentelor este dezvoltată în Franța.

Planet-Score se bazează pe metodologia Life Cycle Assessment, dar abordează și utilizarea pesticidelor, impactul asupra climei, biodiversitatea și bunăstarea animalelor.

Diferențierea între și în cadrul categoriilor de alimente

Planet-Score este ideea Institutului pentru Alimentație și Agricultură Organică (ITAB) din Franța și a institutului de cercetare Sayari.

Ca răspuns la o cerere pentru un proiect inițiat de Agenția de tranziție ecologică (ADEME) și Ministerul Ecologiei anul trecut, Planet-Score își propune să informeze consumatorii despre amprenta ecologică a alimentelor.

Mai exact, această schemă își propune să distingă impactul asupra mediului între produsele din diferite categorii, cum ar fi produsele din carne și merele, și în cadrul categoriilor, de exemplu, între diferite tipuri de mere și diferitele metode de producție ale acestora.

Această schemă se bazează pe metodologia de evaluare a ciclului de viață (LCA).

LCA este o metodă de evaluare a aspectelor de mediu asociate cu un produs pe tot parcursul ciclului de viață.

Planet-Score abordează, de asemenea, utilizarea pesticidelor și ia în considerare efectele asupra sănătății oamenilor și a Planetei, precum și prezența pesticidelor în alimente.

Clima este un alt factor integrat în Planet-Score, luând în considerare în mod specific stocarea carbonului din sol și emisiile de gaze cu efect de seră.

Biodiversitatea este, de asemenea, evaluată.  În cadrul acestei categorii este măsurat impactul practicilor agricole, dimensiunea parcelelor agricole, prezența gardurilor vii și multe altele.

Și, în cele din urmă, Planet-Score încorporează standarde de bunăstare a animalelor. Acest lucru se datorează faptului că diferite metode de creștere a animalelor pot afecta mediul în moduri diferite.

Rezultatul este un format compozit care afișează acești patru indicatori și scorul agregat.

Cel puțin 16 ONG-uri, inclusiv WWF, Générations Futures, Compassion in World Farming (CIWF) Franța și jucători organici precum Federația Națională pentru Agricultură Organică și Synabio și-au exprimat sprijinul pentru Planet-Score.