Organizațiile germane de mediu solicită îmbunătățirea măsurilor de protecție împotriva inundațiilor și o schimbare a modului în care solurile agricole sunt utilizate, ca urmare a inundațiilor catastrofale care au devastat Europa de Vest.

„O combinație de elemente de construcție este necesară pentru protecția eficientă a climei, protecția ecologică împotriva inundațiilor, împotriva etanșării terenurilor și pentru o mai mare protecție a solului în interacțiune cu prevenirea dezastrelor”, potrivit Olaf Bandt, președintele organizației germane de mediu BUND.

BUND și alte câteva organizații de mediu au solicitat punerea în aplicare a unor măsuri ecologice de protecție împotriva inundațiilor, inclusiv ajustări ale practicilor agricole și forestiere, într-o serie de documente de poziție.

Inundațiile catastrofale, care au afectat bazinele hidrografice din nordul și centrul Europei, au dus la moartea a peste 200 de persoane și au provocat pagube pe scară largă asupra bunurilor.

Ecologiștii consideră că sectorul agricol, el însuși o victimă majoră a inundațiilor, poate contribui, de asemenea, la protejarea împotriva viitoarelor inundații.

„Agricultura poate aduce o contribuție semnificativă în gestionarea fenomenelor de inundații”, a declarat pentru EURACTIV Germania Matthias Meissner de la ONG BUND.

„Mai presus de toate, aici sunt importante capacitatea de stocare a solurilor și reducerea scurgerilor de suprafață din cauza precipitațiilor abundente”, a explicat el.

Potrivit lui Meisner, structura solului și nivelurile de humus din sol sunt vitale pentru protecția împotriva inundațiilor. Din această cauză, BUND cere introducerea reglementărilor pentru a asigura o acoperire a solului pe tot parcursul anului și diverse rotații ale culturilor – practici deja în vigoare în sectorul agriculturii ecologice.

Cultivarea solului cu mașini grele trebuie, de asemenea, redusă pentru a nu compacta solul, a continuat Meissner.

„În viziunea mea, există o lipsă clară de concentrare asupra protecției solului în reforma PAC care tocmai a fost adoptată”, a spus el.

Precipitațiile abundente au fost exacerbate de politicile greșite de utilizare a terenurilor, potrivit președintelui Asociației Europene Agroforestale (EURAF), Patrick Worms.

„Câmpurile mari și goale sunt mult mai predispuse la eroziune într-o furtună decât cele înconjurate de copaci sau garduri vii”, a explicat Worms.

„Lucrul cu adevărat regretabil în legătură cu acest lucru este că o mare parte din distrugeri ar fi putut fi ușor evitate, cu un cost zero sau mic pentru fermieri”, a adăugat Worms.

Reprezentantul EURAF a subliniat, de asemenea, importanța protecției împotriva inundațiilor pentru fermieri, deoarece schimbările climatice „indică că vom avea din ce în ce mai mulți ani de secetă și inundații”.