Carnea cultivată în laborator, în bioreactoare, fără sacrificarea unui animal, a fost pentru prima dată aprobată pentru vânzare de către o autoritate de reglementare. Decizia este considerată un moment de referință în industria cărnii.

Produsul, marketat sub denumirea de “chicken bites” și produs de compania americană Eat Just, a trecut testele de siguranță ale Agenției Alimentare din Singapore. Aprobarea ar putea deschide ușa către un viitor în care toată carnea este produsă fără sacrificarea animalelor, a spus compania.

Zeci de firme dezvoltă în laboratoare carne de pui, vită și porc, în vederea reducerii impactului producției industriale de animale asupra crizei climatice, precum și în vederea furnizării de carne mai curată, fără droguri și fără cruzime. În prezent, aproximativ 130 de milioane de găini sunt sacrificate în fiecare zi pentru carne și 4 milioane de porci.

Celulele produsului Eat Just sunt cultivate într-un bioreactor de 1.200 litri și apoi combinate cu ingrediente pe bază de plante. Disponibilitatea inițială ar urma să fie limitată, a spus compania, care în prima faza va comercializa produsul într-un restaurant din Singapore. Prețul va fi semnificativ mai scump decât puiul convențional până când producția va fi extinsă, dar Eat Just prevede că în cele din urmă se va ieftini.

Celulele folosite pentru a începe procesul provin de la o bancă de celule și nu au necesitat sacrificarea unui pui, deoarece celulele pot fi preluate din biopsiile animalelor vii. Nutrienții furnizați celulelor în creștere provin din plante, informeaza The Guardian.

Mediul de creștere pentru linia de producție din Singapore include serul bovin fetal, care este extras din sângele fetal, dar acesta este îndepărtat în mare parte înainte de consum. In plus, reprezentanții Eat Just au declarat că în următoarea linie de producție serul bovin va fi înlocuit cu unul pe bază de plante.

O serie de studii științifice au arătat că oamenii din națiunile bogate mănâncă mai multă carne decât este sănătos pentru ei sau pentru planetă. Cercetările arată că reducerea consumului de carne este vitală în abordarea crizei climatice și unii oameni de știință spun că aceasta este cea mai bună acțiune de mediu pe care o persoană o poate întreprinde.

Companiile care dezvoltă carne cultivată în laborator cred că acesta este produsul care are cele mai multe șanse să îndepărteze devoratorii de carne de sursele tradiționale. Dietele vegane sunt considerate neatractive, iar înlocuitorii de carne pe bază de plante nu reproduc întotdeauna textura și aroma cărnii convenționale.

Totodată, carnea cultivată în bioreactoare nu prezintă riscul de contaminare bacteriană și nu conține urme de  antibiotice și hormoni.

„Cred că aprobarea este una dintre cele mai semnificative etape din industria alimentară a ultimelor decenii. Este o ușă deschisă și depinde de noi și de alte companii să profităm de această ocazie. Speranța mea este că în următorii câțiva ani aceasta va duce la o lume în care producția de carne nu necesită uciderea niciunui animal sau tăierea niciunui copac”, a declarat Josh Tetrick, de la Eat Just.

Tetrick este însă de parere că rămân provocări majore, reacția consumatorilor la carne de cultură fiind probabil cea mai semnificativă: „Este diferit? Desigur. Speranța noastră este printr-o comunicare transparentă cu consumatorii, ce este aceasta și cum se compară cu carnea convențională, putem câștiga. Dar nu este o garanție”.

Alte provocări includ obținerea aprobării de reglementare în alte țări și creșterea producției. „Dacă vrem să deservim întreaga țară din Singapore și, în cele din urmă, să o aducem în altă parte a lumii, trebuie să ne mutăm la bioreactoare de 10.000 litri sau 50.000 litri”, a spus Tetrick.

Eat Just are deja experiență în vânzarea de produse non-animale, cum ar fi ouă pe bază de plante și maioneză vegană. O altă companie, Supermeat.com din Israel, tocmai a început degustări publice gratuite care implică un „pui de cultură crocant”.

Un raport recent al companiei de consultanță AT Kearney prezice că până în 2040 cea mai mare parte a cărnii nu va proveni de la animale moarte. „Aprobarea într-un hotspot de inovare precum Singapore ar putea accesa rapid intrarea pe piață în alte țări dezvoltate. Pe termen lung suntem convinși că acestă carne cultivată va aborda problemele de sănătate și impact asupra mediului pe care le are carnea tradițională, atunci când este produsă într-un mod extrem de industrializat, ” susține raportul AT Kearney.