Un nou raport din seria „Seascape” a publicației The Guardian privind starea oceanelor lumii a cercetat 44 de studii separate publicate începând din 2018 și a constatat că aproape 40% din 9.000 de produse din fructe de mare din restaurante, piețe și pescării au fost etichetate greșit.

Potrivit Food & Wine, raportul a detaliat scara globală a fraudei cu fructe de mare. Statele Unite și Canada au avut cele mai mari rate de etichetare greșită, urmate de Europa.

Investigația a subliniat, de asemenea, că frauda cu fructe de mare nu este o problemă nouă: în 2017, un studiu a constatat că jumătate din sushi-ul din Los Angeles nu era ceea ce pretindea că este, în timp ce un studiu din 2018 a arătat că mai mult de 25% din peștele de supermarket din New York a fost etichetat greșit.

Studiile din raportul Seascape au folosit noi tehnici ADN și teste pentru a stabili exact ce ajunge pe farfuriile consumatorilor. Au găsit substituiri de pești din aceeași familie, cum ar fi speciile de ton de calitate inferioară, care au fost vândute ca specii cu valoare mai mare, cum ar fi tonul roșu. Raportul sugerează că aceste substituiri cu valoare mai mică și calitate inferioară indică mai mult fraudă decât eroare.

Există „atâtea oportunități de-a lungul lanțului de aprovizionare cu fructe de mare” de a eticheta în mod fals peștii de valoare mică ca specii de valoare ridicată sau peștii de fermă ca sălbatici ”, a declarat pentru The Guardian, Beth Lowell, vicepreședinte adjunct pentru campaniile din SUA ale organizației Oceana. Lowell a observat că toate studiile au constatat că etichetarea greșită în industria globală a fructelor de mare este comună și omniprezentă.

Au existat, de asemenea, înlocuiri pentru specii complet diferite, inclusiv crochetele de crevete din Singapore care au raportat rezultate negative în mod repetat pentru conținutul de ADN de crevete și au fost făcute aproape în întregime din carne de porc, a raportat Seafood Harvest. Alte produse mixte din fructe de mare s-au dovedit a fi în mod similar etichetate greșit.

Ultima categorie de etichetare greșită pe care a evidențiat-o raportul Seascape implică ”spălarea” peștilor capturați ilegal. Rashid Sumaila, economist în domeniul pescuitului, a explicat The Guardian că fenomenul de ”spălare” a peștilor este adesea legat de pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat (IUU) care amenință sustenabilitatea multor stocuri de pește din întreaga lume.

Exemplele Oceana de pescuit INN includ pescuitul fără autorizație, ignorarea limitelor de captură, operarea în zone închise, vâzarea faunei sălbatice protejate și pescuitul cu unelte interzise. Capturile ilegale și legale sunt amestecate atunci când sunt procesate la bordul navelor cu supraveghere redusă și transparență mai mică. Acest lucru face aproape imposibil să se urmărească ceea ce este și nu este ilegal. Frauda continuă cu relativă ușurință și cu mult profit, a explicat Sumaila.