Reducerea apetitului mondial pentru carne este necesară pentru a combate criza climatică, însă, paradoxal, consumul global de carne este în creștere.

Fermele de vaci au un impact supradimensionat asupra mediului, deoarece generează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Bovinele (crescute atât pentru carne de vită, cât și pentru lapte), sunt responsabile pentru cele mai multe emisii, reprezentând aproximativ 65% din emisiile din sectorul zootehnic.

Pentru a înlocui carnea de vită, unii ecologiști și oameni de știință au sugerat înlocuirea cărnii de vită cu cea de pui, care ar produce emisii de gaze cu efect de seră semnificativ mai mici.

Însă un nou studiu publicat în revista Nature Sustainability a constatat că tipurile de carne despre care s-a crezut că au o amprentă de carbon mai redusă, cum ar fi puiul sau peștele, nu sunt un înlocuitor tocmai sustenabil.

Cercetarea a examinat datele privind consumul de carne în perioada 1961-2013 – o perioadă în care consumul de pui a crescut de cinci ori pe cap de locuitor, iar consumul de carne de vită a rămas aproape constant.

Studiul a arătat că producția de carne de vită generează de aproximativ patru până la opt ori mai multe emisii decât producția de carne de porc sau pui pe gram de proteine.

Dar, cu toate că emite mult mai puține substanțe dăunătoare, producția de pui are, de asemenea, un impact semnificativ asupra gazelor cu efect de seră.

Emisiile de gaze cu efect de seră pe porția de pui sunt de 11 ori mai mari decât cele ale unei porții de fasole. Prin urmare, înlocuirea cărnii de vită cu pui este similară cu schimbarea unui Hummer cu un Ford F-150, nu un Prius, a explicat Leah Garcés, președintele Mercy For Animals în Vox.

Producția globală de carne de pui crește exponențial la nivel global. Între 1990 și 2013, a crescut cu 165%, în timp ce producția globală de carne de vită a crescut doar cu 23%, a scris Garcés.

În timp ce oamenii de știință recunosc că nu au o soluție rapidă pentru a limita încălzirea globală sub obiectivul acordului de la Paris de 1,5 până la 2 grade Celsius, ei spun că reducerea emisiilor din producția de alimente este o parte necesară a ecuației, numind-o „calul întunecat al schimbărilor climatice „.