Cantitatea de pește consumată anual depășeste în prezent numărul tututor animalelor terestre combinate. Această cantitate nu poate fi obținută exclusiv din pescuit, astfel că acvacultura joacă un rol esențial în satisfacerea cererii crescute din partea consumatorilor.

Care sunt cele mai populare specii de acvacultură

Somonul

Somonul este unul dintre cei mai cunoscuți pești de pe piață. Progresele tehnologice recente, reproducerea selectivă și valoarea ridicată a pieței au făcut ca peștele cu carne roz să fie disponibil pentru a satisface cerințele clienților. Somonul crescut reprezintă peste 70% din piața somonului.

Peștii de crescătorie sunt produsul unui stoc de puiet atent selecționat (pești de reproducție mai mari). Pentru a reproduce cele mai ideale trăsături în cohorte de pești, peștii reproducători sunt aleși pe baza celor mai dorite caracteristici genetice care urmează să fie transmise. Caracteristicile includ mărimea peștilor, conținutul de grăsime, aspectul fizic și sănătatea peștilor.

Sistemele de reciclare din tancurile de creștere minimizează consumul de apă irosită și permit controlarea cu atenție a factorilor precum temperatura, oxigenul și salinitatea. Puietul va rămâne între șase și 18 luni în aceste tancuri, până când peștii cresc suficient de mari (~ 5 kg) pentru a fi transportaţi în bateriile din mare. Somonul de crescătorie este apoi pescuit pentru a fi pregătit pentru manipulare comercială.

Somon sălbatic vs. Somon de cultură

Somonul sălbatic mănâncă creveți și krill, care conțin în mod natural pigmenți din algele pe care le consumă (astaxantină și cantaxantină) care vor determina carnea să păstreze o culoare mai roșiatică-portocalie.

Într-o fermă, somonul este hrănit cu un amestec de făină de pește (alcătuită fie din pești mici, capturi secundare sau subproduse de peste), ulei de pește și umpluturi pe bază de legume, care nu includ aceiași pigmenți de alge. Unele operațiuni agricole care vizează reducerea impactului asupra speciilor marine au început chiar să experimenteze cu furaje pe bază de insecte. Dar cum aceste amestecuri nu au potențialul oferit de hrana din sălbăticie, culoarea cărnii la peștii de crescătorie este de fapt mai aproape de gri.

Pentru a compensa acest lucru, astaxantina este adesea adăugată în furaje pentru a da somonului de crescătorie culoarea familiară.

 

Tonul

În ciuda a ceea ce mulți cred, tonul de crescătorie reprezintă mai puțin de 1% din totalul pieței de ton. Singura specie de ton cultivată comercial este tonul roșu, în timp ce tonul cu aripioare galbene este cultivat în prezent în ferme experimentale la scară mică. Tonul de crescătorie este vândut în piețe proaspete sau exportat congelate către restaurante de top.

 

Pangasius

Vândut în peste 130 de țări, umila „basa” sau „panga”, așa cum este etichetată în mod obișnuit, este o specie pe care mulți dintre noi am întâlnit-o. Peștele Basa este vândut în principal ca file congelat , așa că acest somn originar din Indo-China este varianta de buget redus a multor consumatori.

Peștii Pangasius nu necesită mult oxigen pentru a respira, sunt toleranți la poluanți și manifestă o reproducere rapidă prin natură, ceea ce îi face o specie ideală pentru acvacultură productivă.

Stocului de puiet i se administrează adesea tratamente hormonale pentru a induce reproducerea, în timp ce ouăle și laptele (sperma) sunt fertilizate în instalații separate. Larvele nou eclozate sunt apoi transferate de la incubator la o pepinieră, de obicei în „iazuri de pământ”, care se desfășoară adiacent râurilor sau căilor navigabile unde schimbul de apă poate fi ușor controlat. În unele cazuri, peștii mici sunt apoi transferați în bateriile care se află pe afluenți sau râuri. Aici, pangasius-ul mai petrece 6-8 luni până când atinge dimensiunea recoltei de ~ 1 kg.

Această specie a fost supusă multor dezbateri, din cauza capacității sale de a trăi în medii poluate. Astfel că mulţi consumatori au renunțat la acest pește. Cu toate acestea multe rapoarte toxicologice au dat undă verde pentru consum.