Intrarea în Uniunea Europeană a adus multe beneficii pentru statele care au făcut acest pas. Lituania s-a remarcat și în privința agriculturii ecologice. După 2004, când statul baltic a aderat la UE, programele de dezvoltare rurală s-au intensificat, iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult timp așteptate.

Primele inițiative legate de agricultura ecologică în Lituania au apărut în 1987, când a început un program ecologic-organic, bazat pe rezoluțiile guvernamentale. Un pas important a fost făcut în 1990, atunci când câțiva profesori ai Academiei Agricole din Lituania și mai mulți fermieri au fondat Asociația pentru Agricultură Organică GAJA. Acest organism a pregătit primele standarde pentru agricultura ecologică și, mai mult, a oferit servicii de consultanță pentru fermieri.

Guvernul de la Riga s-a implicat activ mai ales prin Fundația Tatula, care a implementat un program ecologic destinat zonei carstice din nordul țării. Se întâmpla în 1993. Patru ani mai târziu, a fost fondat primul organism independent pentru certificare ecologică, Ekoagros.

Un boom în ceea ce privește suprafața destinată agriculturii organice în Lituania a avut loc în tre 2004 și 2012, când, de la aproape 43.000 de hectare s-a ajuns la peste 162.000. În 2018, suprafața lucrată cu tehnologii prietenoase cu mediul a ajuns la 239.691 hectare, locul 16 în Europa. Asta înseamnă 8.3% din totalul suprafeței agricole din statul baltic.

Lituania are 2476 de producători organici, 81 de procesatori și 11 importatori. Vânzările de produse organice în 2017 au atins nivelul de 51 de milioane de euro. Cu toate acestea, cota de piață a produselor eco reprezintă doar 1%. În schimb, lituanienii au exportat produse obținute prin tehnologii biologice în valoare de 45 de milioane de euro.

883 DE STUPI DE ALBINE ECO ARE LITUANIA, DE 100 DE ORI MAI PUȚINI DECÂT ROMÂNIA

PE 5988 DE HECTARE SE CULTIVĂ OLEAGINOASE ÎN LITUANIA

LEGUME ECO SUNT CULESE DE PE 446 DE HECTARE

Suprafața destinată cultivării cerealelor păioase în Lituania a ajuns la 95.428 de hectare, adică 8% din totalul suprafeței organice a țării. Ce alte culturi sunt pe placul fermierilor din fostul stat sovietic? Cele mai întâlnite sunt cele de ovăz, secară, grâu de toamnă și de primăvară, dar și orz.

Dacă partea de cereale păioase reprezintă 43% din totalul suprafeței destinate agriculturii ecologice, 26% este ocupată de pășuni, iar 10% de culturi proteice. Plantele medicinale și aromatice au cota lor de piață în Lituania. Tocmai de aceea se cultivă pe 4% din suprafața organică.