Cele trei instituții ale UE – Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană – au semnat o declarație comună prin care se declară oficial 23 septembrie drept Ziua Organică a Uniunii Europene.

Acest lucru urmează planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, adoptat de Comisie în martie, care a anunțat crearea unei astfel de zile pentru a sensibiliza producția ecologică.

La ceremonia de semnare și lansare, comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski a catalogat ziua de 23 septembrie drept o sărbătoare a producției ecologice, „un tip durabil de agricultură în care producția de alimente se face în armonie cu natura, biodiversitatea și bunăstarea animalelor”.

„23 septembrie este, de asemenea, echinocțiul de toamnă, când ziua și noaptea sunt la fel de lungi, un simbol al echilibrului între agricultură și mediu care se potrivește în mod ideal producției ecologice”.

Scopul general al planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice este de a stimula producția și consumul de produse ecologice, pentru a contribui la realizarea obiectivelor strategiilor de la fermă la furculiță și a biodiversității, cum ar fi reducerea utilizării îngrășămintelor, pesticidelor și antimicrobiene.

Posibilități pentru produse organice oferite de CAP

IFOAM Organics Europe, organizația pentru alimentația și agricultura ecologică, a salutat inițiativa. Președintele organizației, Jan Plagge, a spus:

„Ziua ecologică a UE va fi ocazia ideală de a face un bilanț al performanțelor Europei în atingerea obiectivului său de 25% teren organic sub gestionare ecologică până în 2030, a tendințelor cererii consumatorilor, a conștientizării organice în lanțul de aprovizionare și a implementării planul de acțiune organic al UE.

„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu instituțiile relevante și cu părțile interesate și cu toate statele membre și regiunile pentru ca această zi să fie un succes. Mulțumesc tuturor operatorilor organici și vă doresc o Zi Organică a UE sănătoasă, ecologică, corectă și plină de grijă. ”

În prezent, aproximativ 8,5% din suprafața agricolă a UE este cultivată organic, iar tendințele arată că, odată cu rata actuală de creștere, UE ar putea ajunge între 15% și 18% până în 2030.

Comisia își propune să stimuleze producția și consumul de produse ecologice, pentru a ajunge la 25% din terenurile agricole din UE aflate în producție ecologică până în 2030.