Pentru grădinari și fermieri, insectele erbivore prezintă o amenințare majoră pentru randamentul recoltelor. Insectele prădătoare care se hrănesc cu acești gândaci emit mirosuri pe care dăunătorii le pot simți, ceea ce schimbă comportamentul dăunătorilor și chiar fiziologia lor pentru a evita să fie consumate.

Iar în contextul în care acești dăunători devin tot mai rezistenți la pesticidele tradiționale, cercetătorii au dezvoltat o modalitate de a îmbutelia „mirosul fricii” produs de prădători pentru a respinge și perturba natural insectele distructive fără a fi nevoie de substanțe dăunătoare.

„Nu este neobișnuit să ne folosim simțurile pentru a evita situațiile de risc. Dacă o clădire arde, noi, ca oameni, am putea folosi simțurile vederii sau ale mirosului pentru a detecta amenințarea. Există dovezi pentru astfel de răspunsuri comportamentale la riscuri care sugerează că organismele de pradă pot detecta amenințările de prădare, dar mecanismele de detectare nu sunt foarte bine înțelese, în special în cazul insectelor„, spune Sara Hermann, autor al studiului.

Afidele sunt un dăunător extrem de distructiv pentru o serie de culturi, iar numărul lor mare, capacitatea de a transmite agenți patogeni ai plantelor și rezistența crescută la insecticide le fac o problemă persistentă pentru cultivatori. De asemenea, se întâmplă să fie o mâncare preferată a buburuzei, pe care grădinarii o întâmpină ca o sursă de gestionare durabilă a dăunătorilor.

Cercetările lui Hermann au arătat că afidele și alte insecte erbivore se vor îndepărta de câmpuri și grădini dacă pot simți mirosul prădătorilor din apropiere. Nu numai asta, dar expunerea la indicii de miros emise de buburuze poate determina, de asemenea, afidele să-și încetinească rata de reproducere, comportament menit să evite amenințările.

Echipa intenționează să efectueze teste pe teren, utilizând difuzoare de parfum care imită mirosul buburuzelor, pentru a vedea dacă efectele asupra afidelor sunt similare cu cele observate în laborator.

Cercetătorii vor, de asemenea, să determine aria de dispersie a difuzoarelor și dacă acestea ar putea fi aplicate altor dăunători și prădători, precum și diferitelor tipuri de culturi. În plus, colaborează cu o companie producătoare pentru a proiecta difuzoare speciale pentru eventuale utilizări comerciale.