Franța va face presiuni pentru „o eliminare accelerată a pesticidelor” la nivelul UE atunci când va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în ianuarie 2022, a declarat președintele Emmanuel Macron în cadrul Congresului Mondial pentru Conservare care s-a deschis la Marsilia săptămâna aceasta.
În timpul ceremoniei de deschidere a Congresului Mondial pentru Conservare, Macron a făcut declarații puternice cu privire la protecția biodiversității, solicitând o eliminare treptată a pesticidelor, fenomen care pot avea succes doar „la nivel european”.
La nivel național, președintele și-a luat angajamentul de a elimina treptat pesticidele și defrișările importate.
Franța încă nu se mișcă suficient de repede pentru a reduce utilizarea pesticidelor, a admis președintele francez, menționând totuși că ar fi greșit să subestimăm eforturile depuse în acest scop de fermierii francezi, care „supraviețuiesc deja atât de greu din activitatea lor”.
Eliminarea dependenței de pesticide necesită construirea „unei căi împreună pentru protejarea solurilor noastre, dar și a activităților noastre agricole”, precum și cercetare și sprijin pentru fermieri, a adăugat Macron.
„Când găsim înlocuitori non-chimici, când creăm soiuri de struguri rezistente, când modificăm în mod util organismele vii, putem face agricultură fără pesticide și să rămânem tot acest timp competitivi”, a spus el, indicând planul de recuperare al țării și un „plan masiv de investiții pentru 2030 ”, ca modalități de a ajuta mai bine fermierii.
Aceeași promisiune a fost făcută și în privința defrișărilor importate, care este generată de importul de proteine vegetale din țările sud-americane, pentru hrana animalelor din Europa din țările sud-americane.
Pentru a pune capăt acestei practici, „trebuie să ne recâștigăm suveranitatea proteinelor”, a susținut președintele, spunând din nou că succesul – sau ceea ce el a numit protejarea climatului și a biodiversității în timp ce recâștigă suveranitatea alimentară și astfel creează locuri de muncă pentru sectorul agroalimentar francez – ar putea fi realizat doar la nivel european.
Politicieni, cercetători, reprezentanți ai societății civile și cetățeni din întreaga lume s-au adunat la Congresul Mondial de Conservare de la Marsilia pentru a discuta despre conservarea biodiversității.
Congresul este unul dintr-o serie de evenimente legate de climă care urmează să aibă loc în toamnă, inclusiv Summitul ONU pentru Alimentație din 23 septembrie, Conferința ONU privind biodiversitatea cunoscută sub numele de COP15 la Kunming, precum și summit-ul COP26 stabilit pentru începutul lunii noiembrie la Glasgow.