Comisia Europeană a modificat regulamentul UE privind furajele interzise pentru a autoriza utilizarea proteinelor animale procesate derivate din insecte în hrana păsărilor și a porcilor, în speranța de a contribui la crearea unui „lanț furajer mai sustenabil”, în conformitate cu politica sa alimentară emblematică, informează Euractiv.

Revizuirea regulamentului a fost publicată în jurnalul oficial al UE la 17 august și se așteaptă să intre în vigoare din septembrie, deschizând două dintre cele mai relevante piețe din UE pentru hrana animalelor, care împreună reprezintă aproximativ 65% din producția de furaje compuse din UE.

Executivul UE l-a anunțat ca un pas „în călătoria noastră către un lanț de hrană mai durabil”, în conformitate cu strategia Farm to Fork (F2F), o politică emblematică a UE care are ca scop remodelarea mediului și a ambiției climatice în agricultura europeană.

Un obiectiv al F2F este de a reduce dependența de materiile prime furajere critice, cum ar fi soia cultivată pe terenurile defrișate, prin promovarea proteinelor vegetale cultivate în UE, precum și a materialelor furajere alternative, cum ar fi insectele.

Producția de insecte pentru hrana animalelor crește rapid în urma autorizării UE pentru proteine animale procesate de insecte (PAP) în acvacultură, din iulie 2017. Ca atare, acvacultura este în prezent principala piață de desfacere pentru crescătorii de insecte.

În mod similar, după intrarea în vigoare a acestui regulament de punere în aplicare, cererea de insecte ca furaje este acum de așteptat să crească, potrivit Platformei internaționale a insectelor pentru hrană și furaje (IPIFF).

Suplimentarea dietelor animalelor cu insecte poate contribui și la îmbunătățirea bunăstării animalelor. Un studiu recent a arătat că adăugarea de insecte în dieta păsărilor de curte poate ajuta la reducerea incidenței comportamentului „ciocănitului”, adică atunci când o pasăre ciocnește sau trage penele alteia, ceea ce este o problemă obișnuită cu puii crescuți comercial.

Sectorul furajelor pe bază de insecte a salutat acest act final în procesul de autorizare a proteinelor insectelor în hrana păsărilor și a porcilor ca un pas instrumental pentru accelerarea progresului în atingerea obiectivelor F2F.

„Va juca un rol în promovarea circularității în producția de alimente, îmbunătățind în același timp durabilitatea și autosuficiența sectorului zootehnic european”, a declarat președintele IPIFF, Adriana Casillas.

Cu toate acestea, nu toate părțile interesate din domeniul agroalimentar au salutat decizia. Grupul de campanie Eurogrup pentru Animale a avertizat că noua strategie ar putea duce la soluții false și distrage atenția de la necesitatea urgentă de a transforma în sisteme alimentare în unele sustenabile.

Grupul a avertizat că permiterea proteinelor din insecte pentru furaje riscă „păstrarea status quo-ului în agricultura în fabrică în loc de realizarea unei schimbări dietetice către mai mult diete pe bază de plante, în combinație cu bunăstare sporită și sisteme agricole durabile. ”

„Suntem profund îngrijorați de faptul că proteinele insectelor sunt anunțate ca o soluție durabilă pentru hrana animalelor”, a spus Reineke Hameleers, CEO al Eurogroup for Animals.

Potrivit acesteia, decizia de autorizare a utilizării proteinelor derivate din insecte pentru hrana porcilor și a păsărilor servește la susținerea producției intensive de animale în UE, mai degrabă decât la sprijinirea tranziției către un sistem alimentar cu adevărat durabil.