Insectele au un mod de a face neplăcut sportul în aer liber. Și nici picnicurile nu sunt atragatoare, cand știi că trebuie să te ferești mereu de furnici, păianjeni sau albine. Dar ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a le ”desființa”, deoarece experții spun că niciunul dintre noi nu am fi aici dacă nu ar exista insectele. De fapt, oamenii de știință avertizează că scăderea rapidă a populațiilor de insecte de pe planetă înseamnă de fapt o amenințare pentru omenire.
Profesorul norvegian de științe ale naturii, Anne Sverdrup-Thygeson, a declarat recent pentru The Guardian că, dacă nu doriți să salvați insectele de dragul lor, ar trebui să o faceți de dragul tuturor oamenilor. După ce a numit insectele „lipiciul din natură”, ea a subliniat importanța micuțelor vietăți în toată viața noastră.
Un studiu global a indicat recent că peste 40% dintre insecte ar putea dispărea în următoarele câteva decenii. Deja, o treime dintre ele sunt pe cale de dispariție, iar rata lor de extincție este de opt ori mai mare decât a mamiferelor, reptilelor și păsărilor.
Dacă această tendință continuă, vom avea cu 25% mai puține insecte într-un deceniu și niciuna în următorii 100 de ani. Acest lucru ar putea fi catastrofal pentru toate formele de viață. Pentru polenizarea celor mai multe specii de plante, insectele sunt reciclatori esențiali de nutrienți, ajută la controlul dăunătorilor și la păstrarea sănătății solului și servesc ca surse de hrană în multe ecosisteme.
Pesticidele ucid planeta, cu câte o insectă pe rând
O revizuire a practicilor agricole utilizate în întreaga lume nu a fost niciodată mai presantă. Pesticidele trebuie înlocuite cu practici ecologice care sunt mai durabile și care ajută la protejarea ecosistemului.
Rotirea culturilor este o varianta pentru evitarea pesticidelor. Culturile continue pot înmulți dăunătorii, iar acest lucru poate determina mulți fermieri să folosească cantități mari de pesticide. Prin rotirea culturilor care sunt plantate într-o anumită zonă, dăunătorii și chiar bolile pot fi oprite. Simpla mutare a culturilor departe de zonele în care au fost plantate anterior poate face o diferență surprinzător de mare.
Sursa:
EcoWatch.com
TheGuardian.com