Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să renunțe la cuștile pentru animalele de crescătorie, într-o rezoluție adoptată joi (10 iunie), marcând un prim pas către interzicerea cuștilor până în 2027.

Rezoluția, adoptată cu o majoritate covârșitoare, vine ca răspuns la o inițiativă cetățenească cu succes pe scară largă, „Încheiați epoca cuștilor”, care a strâns peste 1,4 milioane de semnături de la peste 18 state membre în ultimele câteva luni.

Deputații europeni au cerut Comisiei Europene să vină cu propuneri legislative pentru interzicerea agriculturii în cuști în UE, până în 2027, informează Euractiv.

Cu toate acestea, au stipulat că înainte de a se face orice modificare legislativă, fermierilor și crescătorilor de animale trebuie să li se acorde o perioadă de tranziție suficient de lungă și un sprijin adecvat pentru a trece la agricultura fără cuști, inclusiv o evaluare științifică a impactului.

Potrivit actualelor reglementări, o gamă largă de animale de crescătorie, de la găini ouătoare la iepuri și porci sunt crescute în cuști.

Ca atare, Parlamentul a fost de acord că un sfârșit treptat al utilizării cuștilor ar trebui să se bazeze pe o abordare specie cu specie, luând în considerare caracteristicile diferitelor animale și asigurându-se că toate au sisteme de adăpostire care să corespundă nevoilor lor specifice.

De asemenea, deputații au susținut mai mult sprijin financiar și formare, pentru a evita riscul ca fermierii să-și piardă avantajul competitiv și au subliniat necesitatea îmbunătățirii și încurajării sistemelor alternative existente în fiecare stat membru, pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru fermierii din întreaga UE .

Totodată, au solicitat asigurări că toate produsele introduse pe piața UE – inclusiv cele importate – respectă viitoarele standarde fără cuști.

Reacționând la vot, secretarul general al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, a declarat că această rezoluție parlamentară arată limitele inițiativei.

„Fermierii sunt gata să facă mai multe investiții, dar nu cu prețul supraviețuirii lor. Răspunsul la această inițiativă va pune probleme majore de coerență în acțiunea europeană „, a avertizat Pesonen.

Comisia va trebui să „demonstreze modul în care vom evita standardele duble la importurile noastre, dar și modul în care vom proteja în mod eficient micii fermieri pentru care aceste adaptări vor fi foarte sensibile și cum vom menține prețurile la produse alimentare stabile, ” a mai adăugat liderul fermierilor din UE.

La începutul acestui an, un purtător de cuvânt al COPA-COGECA a declarat că sectorul „încearcă să treacă la metode de producție fără cuști”, dar rămân o serie de obstacole.

De exemplu, purtătorul de cuvânt a subliniat că fermierii încă plăteau investițiile făcute dintr-o interdicție a cuștilor convenționale în straturi în 2012.

In plus, fermierii se luptă cu multe alte probleme dincolo de controlul lor, cum ar fi gripa aviară și alți factori de mediu, unde hambarul și mai ales producția în aer liber cauzează „multe probleme suplimentare”, au subliniat ei.