Fermierii care nu aplică lucrări mecanice pot reduce utilizarea erbicidelor și pot menține în continuare randamentele culturilor prin implementarea metodelor integrate de gestionare a buruienilor, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Penn State.

În timp ce agricultura fără prelucrare poate conserva solul și energia, se bazează în primul rând pe erbicide pentru combaterea buruienilor și pentru a pune capăt culturilor de acoperire și culturilor perene, a menționat autorul principal al studiului, Heather Karsten, profesor asociat de producție / ecologie a culturilor. Atunci când fermierii nu mai folosesc prelucrarea solului pentru a întrerupe creșterea buruienilor, aceștia folosesc de obicei mai multe erbicide pentru combaterea buruienilor.

„Fermierii se bazează în special pe câteva erbicide obișnuite pentru producția de porumb și soia, cum ar fi glifosatul, care a dus la evoluția buruienilor rezistente la erbicide, care sunt acum foarte problematice. Cu mai mult de 65% din culturile agronomice în producție fără prelucrare în Pennsylvania, aceste buruieni se răspândesc, reducând randamentele culturilor și devenind foarte dificil de controlat”, a spus ea.

Grupul de cercetare al lui Karsten din Colegiul de Științe Agricole a studiat producția sustenabilă a laptelui de mai bine de un deceniu în experimente la Centrul de Cercetări Agricole Russell E. Larson de la Penn Springs din Rock Springs. Acest studiu integrat de gestionare a buruienilor este cel mai recent rezultat din acel proiect de cercetare mai amplu.

Pentru a testa dacă aplicarea erbicidelor ar putea fi redusă în producția fără prelucrare, reducând impactul asupra mediului și presiunea de selecție pentru rezistența la erbicide, cercetătorii au efectuat un experiment de nouă ani folosind practici de reducere a erbicidelor într-o rotație a culturilor de furaje.

Rotația a inclus soia, porumbul cu culturi de acoperire plantate în toamnă și trei ani de lucernă, urmată de rapiță de iarnă. Următoarele practici au fost folosite pentru a reduce aportul de erbicide: aplicarea erbicidelor numai în benzi peste rândurile de porumb și soia și utilizarea culturilor cu reziduuri ridicate, între rânduri; însămânțarea unei culturi însoțitoare de cereale mici, cum ar fi ovăzul cu lucernă perenă și iarbă de livadă; și aratul o dată la șase ani.

Aceste practici au fost comparate cu gestionarea standard a buruienilor pe bază de erbicide aplicate în mod continuu. Pentru a măsura rezultatele, cercetătorii au prelevat biomasă de buruieni din soia, porumb și lucerna din primii doi ani.

În descoperirile publicate recent în jurnalul Agronomy, cercetătorii au raportat că a existat mai multă biomasă de buruieni în tratamentul redus cu erbicide, ceea ce a condus la mai multe buruieni de-a lungul anilor în in culturile de test – dar că presiunea adăugată a buruienilor nu a afectat în mod substanțial productivitate culturilor.

Randamentul culturilor și diferențele de rentabilitate netă au fost similare în majoritatea culturilor și anilor, a subliniat Karsten, explicând că rezultatele cercetării sugerează că utilizarea unei abordări integrate de gestionare a buruienilor cu aporturi reduse de erbicide poate fi eficientă.

„În acest studiu pe termen lung, am demonstrat că reducerea erbicidelor este viabilă, cu condiția să existe o rotație diversă, cu o gamă largă de metode de control. Creșterea diversității ciclului de viață al culturilor poate reduce focarele de buruieni și presiunea de selecție pentru buruienile rezistente la erbicide. Utilizând o abordare integrată, este posibil să se facă agricultura mai durabilă și mai ecologică, fără a reduce productivitatea”, a spus ea.

Acest studiu a fost finanțat de Institutul Național de Alimentație și Agricultură al Departamentului Agriculturii din SUA.